Erling Moe og flere andre er meget skuffet etter at ordføreren likevel ikke vil gå inn for et litteraturhus i trondheim.
Jeg har sjelden blitt så provosert politisk som da jeg leste om dette i Adresseavisen. Jeg er veldig skuffet over ordførerens ekstremt defensive holdning, sier Moe, som også er leder av kulturkomiteen.
Arrogant av ordføreren
Det var i dagens papiravis at Rita Ottervik kom med kritikk av den modellen som styringsgruppen for litteraturhus har utarbeidet.
Arbeiderpartiet sier ja til et litteraturhus i Trondheim. Men modellen er ikke godt nok utarbeidet. Vi vil ha en modell der litteraturhusets oppgave blir tydeligere, men en bedre arbeidsdeling mellom dem og andre aktører, sier Ottervik.
Erling Moe mener ordføreren opptrer arrogant.
Her har vi hatt et arbeid gående i over ett år, og så avfeier ordføreren det hele på en ganske arrogant måte med at «arbeidet ikke er godt nok».
Moe viser til at stiftelsen Fritt Ord har valgt å støtte prosjektet med to millioner, og mener det er et kvalitetsstempel som taler for seg.
Fritt ord mener det er gjort et imponerende arbeid, og de har stor erfaring med litteraturhus både i Oslo og Bergen. Så skal ordføreren komme og si at arbeidet ikke er godt nok?
-Kan omprioritere
Moe mener også at Ottervik skyver Rådmannens innstilling foran seg når hun argumenterer med at det er vanskelig å bruke penger på litteraturhus så lenge det er foreslått å kutte i bevilgningene til biblioteket neste år.
Nå har de rødgrønne flertall i Trondheim, så om hun ønsker en større satsing på kultur så har ordføreren alle muligheter til å omprioritere i budsjettet. Det er tross alt snakk om ganske beskjedne summer i denne sammenhengen, mener han.
Sent på banen
I dagens oppslag kommer det frem at Ottervik ønsker et dialogmøte med andre arrangører og scener i byen for å se på muligheter for samarbeid og mulig samlokalisering.
Denne prosessen har foregått lenge, og vi har hatt en høring der alle har vært velkomne til å delta, også ordføreren og de andre kulturscenene. Og så kommer hun nå i «trettende time» og på mange måter avlyser det hele. Jeg tror nå prosjektet fort renner ut i sanden, sukker han.
Forprosjektet for et litteraturhus fikk tildelt 260 000 kroner av Kulturfondet av et enstemmig formannskap. Moe sier at ordføreren da hadde en gylden anledning til å definere grunnlaget for arbeidet.
Hadde de ønsket andre premisser inn i forprosjektet så burde de lagt det inn den gangen, men det gjorde de ikke, sier han.
Kunstig å trekke inn Adressa-bygget
Jeg reagerer også på at Ottervik forskutterer Adressa-bygget i sentrum som en mulig lokalisering. Det er bare 14 dager siden disse flytteplanene ble kjent og vi vet ingenting om hvordan det kommer til å bli, enn så lenge er det kunstig å knytte dette opp mot det nye Adressa-bygget, mener han.
Det som skjer nå er at ordføreren skusler bort et engasjement og setter to millioner i støtte fra Fritt Ord på spill. Nå kan prosjektet fort bli lagt i en skuff og det er jeg veldig lei meg for, sier han.
Saken er hentet fra Adressa
Fylkesleder Trond Åm er også dypt skuffet. -I denne saken handler det om en beskjeden sum, som skal understøtte et fantastisk engasjement fra ei gruppe mennesker som har jobbet målrettet for at Trondheim skal få et tilbud som er i nærheten av det vi ser i andre norske byer. Fritt Ord går inn med to millioner – det er penger som kanskje ikke er med videre dersom de bak Litteraturhuset skal begynne på nytt. To millioner kroner fra Trondheim kommune over to år vil altså utløse mye mer, blant annet i frivillig arbeid og andre aktiviteter, enn det en tilsvarende kan regne med i for eksempel eldreomsorgen, sier Åm.