Lokalpolitikk – Vårt ærend

Jeg vil benytte anledningen til å meddele at Venstre setter stor pris på det engasjement ungdom viser. Ungdom er en viktig del av, og vår kommende generasjon innenfor samfunnslivet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Arild Raftevoll

Foto: Maiken Raftevoll

Og i denne sammenheng det politiske liv. Denne gruppen utgjør en stor verdi og representerer ofte andre meninger og prioriteringer enn dem oss etablerte politikere har. Noe som ofte setter de etablerte sannheter på prøve, en god meningsbrytning er viktig for å utvikle demokratiet.
Venstre fikk på pukkelen av AskøyVæringen for ikke å delta i ungdomsdebatten som var avholdt i Huset i Florvåg 10. november. Det kan de muligens ha rett i. Men i reportasjen brydde ikke journalisten seg om å spørre meg eller andre i Venstre om hvorfor vi ikke var med? Dette var tydeligvis ikke viktig. Forklaringen er derimot enkel, jeg var syk og fikk ikke brakt en erstatning på banen. For dette kan jeg bare beklage. Jeg vil også ytre et ønske om å være med neste gang dette eller tilsvarende arrangementer går av stabelen, meningsbryting er viktig for Venstre.
Derimot var våre ungdomspolitikere i Askøy Unge Venstre representert, jeg har i ettertid fått gode tilbakemeldinger på den innsatsen ungdommen gjorde. Har også oppfattet at arrangementet var godt for de som var til stede.

Så til en annen sak. Askøy kommune valgte å kjøpe tomten til Shell i Skarholmen og man kan stille seg spørsmålet hvorfor gjør vi dette? Har vi ikke annet å bruke pengene på?
Vi kunne god lent oss tilbake og latt nye private eiere tatt over. Da uten at vi kunne sørget for en opprenskning av tidligere utslipp og forurensninger i området. Dette ønsket vi ikke. Ser vi på andre steder på øyen har vi forurensninger fra tidligere næring. Vi sliter i dag med gamle miljøsynder og vet ikke noe om når eller om vi får ryddet opp. Dette er ikke fremtidsrettet.

Vi har mange uløste oppgaver i kommunen har en trang økonomi, dette skal Venstre være den første til å innrømme men vi ønsker å ha to tanker i hodet samtidig.

Venstres mål med dette kjøpet er at kommunen skal overta tomten og ta styringen over prosessene. Sette i gang en omregulering slik at vi kommer bort fra et område med tankanlegg og som fort kunne resultert i at anlegget hadde blitt bruk som lagringsplass for spesialavfall/ farlig avfall. Venstre vil rense opp forurensningene på tomten og i sjø. Deretter å selge denne ut til mer miljø vennlig næring som ikke er til fare for sjø eller land.

Ut over dette vil Venstre at kommunen også i andre forurensningssaker tar et større engasjement i å få renset opp slik at lekkasjene og utsig av miljøgiftene fra gamle «dumpingplasser» stopper og i beste fall renses helt. Venstre spurte rådmannen å opplyse politisk nivå om hvilke kostnader vi må kunne påregne for å starte arbeidet. I dag sliter vi med at det advares mot å spise sjømat fra deler rundt Askøy sør og på http://www.miljostatus.no/bergen står det blant annet:
•Ikke spis fisk og sjømat fanget i området rundt Håkonsvern innenfor linjen Bogøya — Knappen.
•Ikke spis brunmat i krabbe fanget i området avgrenset av Askøybroen i vest og linjen mellom Bakarvågneset (Askøy) og Helleneset i nord.
•Ikke spis dypvannsfisk som brosme og lange fisket i Byfjorden, avgrenset av Askøybroen i vest og linjen mellom Bakarvågneset (Askøy) og Helleneset i nord.
•Gravide og ammende bør ikke spise torsk fisket i området rundt Håkonsvern, i Grimstadfjorden og Nordåsvannet, avgrenset i vest av en linje ytterst i Grimstadfjorden mellom Grimstadneset og Hillern.
•Gravide og ammende bør heller ikke spise torsk fisket i byfjorden, avgrenset av Askøybroen i vest og linjen mellom Straumsnes (Askøy) og Tertnes i nord.

Slik kan vi ikke ha det for framtiden Venstre vil kjempe for en ren framtid.

Arild Raftevoll
Gruppeleder

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**