Fokus på forebygging

Venstre ønsker et klart fokus på forebyggende helsearbeid, skriver Maria Serafia Fjellstad i avisinnlegg 27.11. Å investere i helse kan spare uhelse, utsette sykdom, gi økt livskvalitet underveis, samt også gi en samfunnsøkonomisk gevinst. Samhandlingsreformens økonomiske incentiver og oppmuntrende støtte til forebyggende helsearbeid er også er et pluss. Nettopp derfor er Harstad Venstre opptatt av forebyggende helsearbeid — selv om kommuneøkonomien vår er utfordrende.

I årets budsjettprosess tar Harstad Venstre til ordet for tre gode tiltak; et Kinderegg hvor tiltakene hver for seg representerer ei forholdsvis lita investering for Harstad kommune — med gode gevinstmuligheter på lengre sikt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Frisklivssentralen

En frisklivssentral med folkehelsekoordinator i front er vist å gi bedre fysisk form, redusert vekt og økt selvopplevd helse! Helsedirektoratet har anbefalt etablering i alle kommuner, og med Harstad på kartet fra 2012 gjør vi viktig arbeid for å gjøre innbyggerne friskere, og slik på lang sikt spare inn på den kommunale medfinansieringen av sykehusinnleggelser. Årsbudsjettet er nå på nesten 600000 kr; hvorav halvparten utgjøres av ekstern finansiering og egenandeler.

Dagsenter for demente

I gode og onde dager var løftet man gav; og mange ektefeller brenner lyset helt ut før en slipper sin pårørende over på sykehjem. Gjennom et dagsentertilbud får man avlastning noen viktige timer for dagen, samtidig som den demente gis aktiviteter som kan bedre livskvaliteten også for den. Dette hjelper demente å bo lengre hjemme, på samme tid som det også forhindrer sykdom hos slitne pårørende. I Harstad kommune har vi dagsentertilbud for demente to dager i uka på Stangnes sykehjem. Harstad Venstre vil jobbe for å bevare dette tilbudet, samt for at vi på lengre sikt kan utvide til fem dager.

Hverdagsrehabilitering

Gjennom trening i hjemmet framfor hjelpetiltak kan funksjon styrkes og funksjonsfall utsettes. I Fredericia i Danmark har man med dette spart 13.9% per bruker i hjemmetjenesten. Også i Harstad foreslår vi at vi gir muligheten for flere til å være helt sjef i eget liv! Venstre fremmer i kommunestyret i november en interpellasjon hvor vi ber om et prosjekt på dette i 2013.

Gjennom å investere i helse sparer vi hverandre for uhelse, gjennom å investere i livskvalitet kan vi gi hverandre bedre levde liv. Medaljen har ingen bakside. Harstad Venstre ønsker i årets budsjettprosess å sette folk først gjennom å slå et slag for forebyggende helsearbeid.

Maria Serafia Fjellstad

Gruppeleder for Venstre i Kommunestyret /leder Harstad Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**