Strammer til for å gi mer til unge og omsorg

Samarbeidspartiene Arbeiderpartiet, Venstre og Senterpartiet er sammen med SV i Grimstad er blitt enige om et nøkternt budsjett for 2013 og de økonomiske hovedlinjene fram til 2016. – Vi strammer til, men fortsetter å innfri løftene våre, sier Venstres gruppeleder Arnt Gunnar Tønnessen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Venstres tredjekandidat, Arnt Gunnar Tønnessen

Foto: Eirik Antonsen

De fire partiene, som med sine 19 representanter har flertall i kommunestyret, er fornøyd med at de store investeringene for framtida allerede ligger inne i rådmannens budsjettforslag. Det gjelder blant annet ny 1-10-skole på Fevik og parkeringsanlegg i fjell og bibliotek i Grimstad sentrum. Men prioriteringen av kommunens hovedoppgaver, tjenester til barn og unge og omsorg, er blitt sterkere i budsjettet det nå er politisk enighet om.

Samtidig avviser de fire partienes rådmannens forslag om å la kommunen gå i minus i fireårsperioden (-6 mill). I stedet går de inn for å øke kommunens inntekter for å bygge opp fond (+15 mill). Det er helt nødvendig for å unngå at uforutsette svingninger i økonomien skal føre til brå kutt i tjenestene i årene framover.

Dette er hovedpunkter i budsjettforslaget til Ap, V, Sp og SV:
– Pleie og omsorg og helsetjenesten styrkes med en million kroner samlet. I samarbeid med UiA ønskes etablert en visningsleilighet for velferdsteknologi.
– Rådmannen har foreslått å legge ned rehabiliterings- og avlastningsavdelingen på Berge Gård mot styrke hjemmetjenesten. Partiene mener det er forhastet å bestemme dette i budsjettbehandlingen og ber om en grundig utredning til kommunestyret våren 2013.
– Satsingen på innholdet i skolen fortsetter. Målsettingen om å styrke skolen med om lag 20 lærerårsverk i kommunestyreperioden står fast, men vil bli koblet sterkere mot behovet for å få mindre spesialundervisning for enkeltelever.
– Partiene står fast ved løftet til ungdom i Grimstad om å etablere Ung Arena på Fagskolen i 2013.
– Det innføres søskenmoderasjon i SFO og prisen økes mindre enn det rådmannen foreslår. Nye satser blir 2475 for hel plass, deretter 1980 for søsken.
– Partiene sier ja til at kommunen kan pusse opp bygget til Hesnes Montessori-skole under forutsetning av at skolen kan betale økt leie.
– Det settes av midler i tre år til å bidra i et sentrumsutviklingsprosjekt Grimstad Min By har søkt om.
– Investering på to millioner skal gi tryggere skolevei ved Roresanden.

Disse tiltakene finansieres i all hovedsak med omprioriteringer i driftsbudsjettet og kutt i investeringer. For å bygge opp fond går partiene inn for å øke kommunens inntekter. Det oppnås i hovedsak gjennom at eiendomsskatten fra 2014 økes mer enn i rådmannens forslag. I 2013 foreslår partiene det samme som rådmannen. Grimstad vil være en av de første kommunene som omtakserer boligene med hjelp av satsene som staten samlet inn i 2010. Det gjør det mulig med en enkelt omtaksering uten å måtte oppsøke hver eiendom.

Kommunens kunstgressbane på Levermyr har undervarme med propanfyring. Denne løsningen er svært uheldig i et klimaperspektiv: Oppvarmingen av banen står alene for 10-12% av kommunens C02-utslipp. Av både miljø- og sparehensyn foreslås banen vinterstengt til en mer miljøvennlig oppvarming er på plass.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**