Buskerud Venstres stortingskandidat Rebekka Borsch og andrekandidat Øystein Senum med flere var med på Skei Grandes rundtur i Buskerud denne siste dagen i oktober. I Kongsberg var det næringsliv og kultur som sto i fokus.
Wivi-Ann Bamrud fra Kongsberg Næringsforening holdt en engasjert presentasjon av Teknologibyen Kongsberg for delegasjonen. Hun fortalte også om byens flotte historie med Norges første universitet, første bedriftshelsetjeneste og som den byen som var først ut med enkepensjon.
Næringsforeningen er nyetablert ved Kirketorget og inkluderer også turistkontor og handelskammer. Delegasjonen fikk en gjennomgang av den høyteknologiske industrien på Kongsberg som har hatt en rivende utvikling etter at Kongsberg våpenfabrikk ble splittet opp i 1987. Utenlandsk eierskap er en vesentlig del av Kongsbergindustrien som lager produkter med spennvidde fra havbunn til romfart. Ingeniørtettheten på Kongsberg er på topp i landet.
– Kongsberg har et unikt miljø som det alltid er like spennende å besøke. For et parti som Venstre som er opptatt av hvordan kunnskap, innovasjon og næring kan spille på hverandre, er Kongsberg et tydelig eksempel på dette, sa Trine Skei Grande.
Arbeidsledigheten er lav (1,2%) og rekruttering av kvalifiserte arbeidstakere er en utfordring. Arbeidsstokken er internasjonal og det er også ca 5000 innpendlere til Kongsberg hver dag. Dette gir utfordringer med tanke på boligsituasjonen og press på boligmarkedet.
– Det er viktig å sikre gode rammebetingelser for industrien. Ny E 134 gjennom Kongsberg er i oppstartfasen, men finansieringen er ennå ikke på plass. Det er like viktig at Kongsberg blir innlemmet i Intercity-løsninger for jernbaneutbygging, understreket Buskerud Venstres andrekandidat Øystein Senum.
– Kongsberg har satset stort på Sykkelby-prosjektet. Det har resultert i at andelen som bruker sykkel til jobb har økt til gledelige 10%, fortalte han.
Neste stopp på programmet var omvisning, orientering og kulturelt innslag i kulturskolens nye lokaler. Det nyoppussede «Bergseminaret» ved Kirketorget er tatt i bruk til formålet. I samarbeid med vernemyndighetene er bygget pusset opp og tilrettelagt for kulturskolen, som blomstrer som aldri før med 500 elever og like mange på venteliste.
Leder for kulturskolen, Irene Bjønnes, orienterte om utfordringer ved at så mange står på venteliste, og hvordan budsjettet brukes så kreativt som mulig for å gi flest mulig et tilbud av høy faglig kvalitet. Alt tyder på at kulturskolen har lykkes godt med dette.
– Det er utrolig gøy å se hvordan kulturskoletilbudet fungerer rundt om i landet. Det er et mål for Venstre at alle barn og unge som ønsker det får tilbud om opplæring i kunstneriske fag. Her gjøres det en glitrende jobb på Kongsberg, sa Skei Grande.