Skolestrukturen i Rissa

Venstre vil bygge en ny skole som skal erstatte tre gamle skoler.
Ingen av skolene i Rissa tilfredsstiller i dag kravene til universell utforming. Å oppgradere fem skoler betyr at det ikke blir nybygg, skriver Rissa Venstre i et leserinnlegg i Adressa lørdag 24. november.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Åsly skole

Prosjektet Framtidas skole
Bakgrunnen for at prosjektet Framtidas skole ble satt i gang var foreldre som anmeldte Åsly skole for at skolen ikke oppfylte kravene til universell utforming. Flere av skolene i Rissa kommune var i samme situasjon. Behovet for å sjå på både skolebygg og innholdet i skolen var tilstede.
Kommunestyret vedtok enstemmig å sette i gang prosjektet Framtida skole i oktober 2010.
Mandatet ble vedtatt i Hovedutvalget for oppvekst og kultur i november 2010 og referert i kommunestyret i desembermøtet :
Utred framtidas skole med tanke på hvordan skolene er rustet til å møte dagens og
framtidas utfordringer innen pedagogisk kvalitet, bygninger og areal, samt
samfunnsmessige betydning.
Utredningsarbeidet skulle munne ut i en rapport med anbefaling om hvilken skolestruktur vi totalt sett ville være best tjent med i Rissa i framtida.
Det ble satt av 750 000 kr til dette prosjektet. Bevilgningene ble økt til 1 mill kr.
På nyåret etter disse vedtakene startet partiene programarbeidet for kommunevalget høsten 2011, og de fleste partiene (unntatt SV og Venstre) velger på tross av dette å beholde skolestrukturen i sine program.

Tre gamle skoler erstattes med en ny
Åsly skole ble åpnet i 1958. Skolen er bygd ut og renovert flere ganger, men store deler av bygningsmassen er 40 til 50 år gammel. Undervisningen foregår på 11 ulike golvnivå. Svømmebassenget drives på dispensasjon på 5. året. Rissa kommune bruker i dag mye penger på oppvarming, renhold og renovering av gamle skolebygg. Venstre vil bygge en ny skole som skal erstatte tre gamle skoler. Det er noe som heter å spare seg til fant. Å bygge en ny skole koster ca 30 000 kr pr. kvm, renovering koster ca. 15 000 kr, og da vil vi fortsatt ha gamle og umoderne skoler.
Nå er tida inne for å bygge nytt.

Nå er det skolebarnas tur!
En ny skole blir arealeffektiv, energieffektiv og får et godt inneklima. Tenk det løftet en ny skole vil bety for elever og lærere som fortjener gode, inspirerende omgivelser . Det er på tide at vi prioriterer dette i kommunen vår. Vi har investert i barnehage og sykehjem, nå er det skolebarnas tur!
Bygging av en ny skole vil bety økte utgifter til renter og avdrag i mange år framover, penger kommunen ikke har i dag. Hvis vi skal opprettholde skolene i kommunen, betyr det at alle byggene må oppgraderes til å tilfredsstille kravene. Da blir det ikke økonomi til ny skole.

Store utfordringer
Sjøl om Åsly skole er den som det haster mest med, trenger også Stadsbygd skole nye bygg på grunn av dårlig inneklima. Hvordan kommunen skal klare slike utfordringer framover uten å gjøre noe med skolestrukturen er uforståelig. Svært mange politikere “ser” at det ikke går å opprettholde dagens skolestruktur, men de er for feige til å ta konsekvensene av det de ser!
Vi har stor forståelse for grendene som kjemper for sine skoler, men politikerne har et helhetlig ansvar for alle elevene i kommunen, og sørge for at både bygg og innhold holder mål. De har også ansvaret for kommunens økonomi, det betyr at de ikke kan la det skure og gå, og håpe på at "det ordner seg".
Det er politikernes jobb å prioritere, hvis det fantes penger til alle gode formål trengte vi ikke politikere!

Venstre prioriterer ny skole både for elevene fra Fevåg, Hasselvika, Skaugdalen og Rissa!

Rissa Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**