Plass til barna i sentrum

Hvor flott hadde det ikke blitt om vi sammen med park og lekeplass for barna også kunne bygd en barnehage som sårt trengs i sentrum?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Frydendal barnehage

Foto: Jan Einar Henriksen

Hjertet av Moss sentrum, uansett hvilken utstrekning det får, vil alltid være området rundt Kirketorget og rådhusparken. Her har vi vårt rådhus, samfunnssal, kirke, byhotell, gågate og kulturhus. Hvem eller hva er det i dag som får dominere dette området?

Bilene dominerer i dag dette området. Kjernen i dette området er en asfaltert parkeringsplass. Rådmannen skal ha all honnør for at hun er visjonær og ønsker å ta dette området tilbake til innbyggerne i form av en park. En park ville kommet både barn og voksne til gode, og ville gjøre det mer attraktivt å bo og handle i sentrum.

Venstre vil at det skal være attraktivt og trivelig og bo i sentrum. Vi vil at folk skal kunne ha kort vei til arbeid, skole og offentlige tjenester, samt kollektivtrafikk. Et tilbud til barn og unge er en viktig ingrediens i et attraktivt sentrum. Det gjelder både barnehage, skole og fritidsaktiviteter. Vi har i dag sentrumsnær grunnskole, videregående skole midt i sentrum, men vi har et svært begrenset barnehagetilbud i sentrum.

Vi har ingen bypark i sentrum som utgjør et naturlig samlingssted for beboere i sentrum eller deres barn. Gågaten har flotte lekeapparater her og der, men der stopper tilbudet til barn i sentrum. Kommunen tar i dag penger fra utbyggere i sentrum for at man skal godkjenne Nesparken og Kanalparken som del av de påkrevde utearealene i byggetillatelsen. Vi kan ikke forvente at folk skal bo og handle i sentrum når til og med et kjøpesenter ute ved E6 har bedre aktivitetstilbud for barn enn Moss sentrum. Både en bypark og en barnehage i sentrum ville fungert som fundament for et bedre bomiljø i sentrum.

Huken naturbarnehage

Foto: Sandal

På Kirketorget er det plass til begge deler! Bygg park på torget, men legg parken oppå en barnehage. Mange byer har gitt sine innbyggere et byrom som inkluderer området rundt og oppå et bygg. Mest kjent er kanskje operaen i Bjørvika. Hvorfor kan ikke vi i Moss bygge en barnehage på samme måte? En barnehage med park og lekeareal utenfor og oppå. Et bygg med skrånende tak hvor man kan gå opp og ned slik som på operaen, og som da danner et naturlig amfi for utekonserter og oppsetninger —som en mulig utescene for av vårt regionale kulturhus.

Om parkeringsbehovet ikke kan dekkes i nærliggende områder, er det alltid en mulighet med parkering under bakken. Det er ingen ny idé i Moss. Det bygges allerede park og lekeareal oppå den nye Kiwi-butikken på Rabekk, dog ikke med skrånende tak.

Moss kommune har betydelige midler til å sette i stand parker, lekeapparater og utearealer i sentrum. Kommunen har i parkplanen besluttet å sette i stand Kirkeparken, som kan sees i sammenheng med Kirketorget. Sentrum er det området med høyest etterspørsel etter barnehageplasser i dag — både på grunn av beboere og pendlere fra Moss stasjon. Disse faktorene ispedd en kommunal lånegaranti vil sannsynligvis være attraktivt for utbyggere av barnehage, om ikke kommunen selv finner anledning. Start det hele med en arkitektkonkurranse og se hvordan man best kan utnytte potensialet til dette hjertet av Moss sentrum

La oss ta sentrum tilbake og gi barna, ikke bilene, de beste områdene i sentrum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**