Venstre vil bekjempe fattigdom

Onsdag utfordrere Venstre statsministeren om fattigdommen blant barn som har vokst under den rødgrønne flertallsregjering – tross lovnader om å bekjempe fattigdommen. – Er dette en situasjon statsministeren er fornøyde med, spurte Tine Skei Grande, leder i Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Lovnader om å fjerne fattigdom
Da den rødgrønne regjeringen tiltrådte, lovet de å avskaffe fattigdom. Etter over sju år med rødgrønt styre kan vi fastslå at det er av de løftene regjeringen er lengst fra å innfri. Men hva verre er — er at regjeringen heller ikke viser vilje til å prioritere fattigdomsbekjempelse.

– Fattigdommen i Norge øker. 75.000 barn under 18 år som lever hver dag i familier med vedvarende lav inntekt. Dette tallet ble nylig bekreftet i en ny rapport fra NAV, påpekte Ski Grande.

– Det er direkte pinlig når vi tenker på at finanskomiteen i går avgav innstilling om statsbudsjettet for neste år. 1.065 milliarder kroner skal brukes i 2013, men vi ser igjen mangelen på målrettet tiltak for å bekjempe fattigdom blant barn, sa Skei Grande.

Trine Skei Grande på KinoKino

Foto: Tormod Rossavik

Venstre mener det ikke er et land i verden som er bedre rustet til å avskaffe eller bekjempe fattigdom enn Norge, og minnet om et sitat tidligere finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen har kommet med: «Dette handler om politisk vilje».

– Den viljen er så til de grader fraværende hos regjeringen. Søker man i finansdepartementets pressehefte om statsbudsjettet for 2013 på ordet «fattigdom» — får man null treff. En ikke-prioritert oppgave i 2013, understrekte Skei Grande.

Skei Grande viste til at regjeringen har mulighet til å stemme for Venstres forslag om en forpliktende opptrappingsplan når det gjelder sosialhjelpssatsene neste tirsdag, når Stortinget behandler statsbudsjettet for 2013. Det enkelt-tiltaket forskning viser at er det mest målrettede for å løfte barn ut av fattigdom.

– Jeg regner med at med statsministerens velsignelse — kommer regjeringspartiene til å stemme ned Venstres forslag. Det mest konkrete regjeringen og regjeringspartiene har gjort når det gjelder fattigdom de siste årene er i realiteten å stemme mot Venstres (og øvrige opposisjonspartier) mange forslag, påpekte Venstre-lederen.

-Er statsministeren på noen som helst måte fornøyd med regjeringens innsats for å avskaffe fattigdommen de 7 årene han har hatt ansvaret for utviklingen, spurte Skei Grande.

Les statsministerens svar her.

Skattepolitikk og målrettede tiltak
Venstre mener at regjeringen fremstår som helt monomane i sin tilnærming til fordeling når det gjelder statsbudsjettets inntektsside. Regjeringen avviser i følge Venstre fornuftige skatte-letteforslag fordi de slår feil ut når det gjelder regjeringens fordelingsparameter hvor færre rike er viktigere enn færre fattige.

– På statsbudsjettets utgiftsside skal derimot alle få likt — uansett om de trenger det eller ikke: Barnetrygd, barnehageplass, SFO, utstyrsstipend i skolen, for å nevne noe. Fattig eller rik — spiller ingen rolle, sa Skei Grande.

– Venstre vil bruke statsbudsjettets utgiftsside til å bekjempe fattigdom. Vi mener det er fornuftig og vi vet det virker om vi gir mer i barnetrygd til fattige og mindre til de av oss som har nok fra før. Vi vet at det virker å øke barnehage og SFO-prisen noe for de som god inntekt, og redusere den kraftig for de som har aller minst, sa Skei Grande.

Hun viste til utregninger fra Venstres alternative statsbudsjett: – Vi har gjort en beregning som viser at en enslig forsørger med to barn og en inntekt på rundt 300.000 med enkle grep kan få nær 2.000 kroner mer å rutte med per måned ved en slik omlegging. Det er penger som vil monne. Hvorfor vil ikke statsministeren være med på et slikt fattigdomsløft?

Borghild Tenden

Foto: Ingvild Boe Hornburg

Tidligere lovnader
Fattigdom har vært en viktig sak i de to siste valgkampene. I valgkampen 2009 lovet Jens Stoltenberg på oppfordring fra Venstres daværende leder, Lars Sponheim å være med på et tverrpolitisk krafttak for å bekjempe fattigdom i barnefamilier.

– Det var et løfte uten reelt innhold, sa Borghild Tenden.

I valgkampen 2005 — dokumentert i filmen «Oljeberget» – fikk statsministeren et spørsmål om hvorfor det er behov for en ny regjering. På det spørsmålet svarer statsministeren — svært presist: «Aldri har en regjering brukt mer penger enn den sittende regjering, allikevel har tallet på fattige barn økt. Det er en god nok grunn til å skifte regjering 12. september 2005».

– Synes statsministeren at den samme argumentasjon er en god nok grunn til å skifte regjering den 9. september 2013?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**