Skuffet over nei til rådgiver-utdanning

– God karriereveiledning er et viktig bidrag i kampen mot frafall i skolen. Jeg er skuffet over at flertallet i Stortinget ikke ser behovet for å styrke rådgivingstjenesten i skolen med en egen profesjonsutdanning i rådgivning, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


I vår fremmet Venstre et representantforslag om å etablere en egen profesjonsutdanning i karriereveiledning. Flertallet i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen avviser forslaget i innstillingen til saken. I dag ble forslaget debattert i Stortinget.

Viktig virkemiddel

 -Verdien av god rådgivning i skolen må ikke undervurdes, mener Trine Skei Grande.

-Verdien av god rådgivning i skolen må ikke undervurdes, mener Trine Skei Grande.
Foto: Microsoft

– Karriereveiledning av god kvalitet er ett av de viktigste virkemidlene for å nå målet om å redusere frafallet i videregående opplæring. I et samfunn der kompetansebehovet endres stadig raskere, vil det være økt behov for kompetanse om karrierer, yrkes- og utdanningssystemet og samfunnets behov for kompetanse og arbeidskraft. Vi mener at en egen profesjonsutdanning i karriereveiledning vil være ett av svarene på disse utfordringene — og et viktig deltiltak i kampen mot frafall.

Elever får ikke god nok veiledning

Skei Grande viser til Elevundersøkelsen som blant annet forteller at om lag halvparten av norske skoleelever aldri har fått yrkesveiledning. Ifølge elevene selv fører dette til flere feilvalg og at flere dropper ut av skolen. Mange rådgivere har rett og slett ikke tid nok til å følge opp elevene.

– Dette er simpelthen ikke godt nok. Verdien av god rådgivning må ikke undervurderes, fremholder Skei Grande.

Fortsatt stor frafallsutfordring

Norge har — til tross for flere tiltak som det er bred politisk enighet om — ikke klart å løse frafallsproblemet i skolen. Av 25 OECD-land ligger Norge helt nede på en 22. plass i en undersøkelse som viser hvor stor andel av elevene som fullfører på normert tid.

– Frafallsutfordringen har vært jevnlig vært løftet i Stortinget de siste årene, og i sum har det allerede blitt satt i verk flere viktige tiltak for å redusere frafallet. Det er imidlertid fortsatt behov for å styrke denne innsatsen. Det er bred politisk enighet om at man må møte utfordringene knyttet til frafall med målrettede og offensive tiltak av sammensatt art, og Venstre har derfor invitert til en felles dugnad i kampen mot frafallet. Vi trenger en helhetlig satsing, understreker Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**