Interpellasjon om etisk handel

Onsdag tar Solveig Nilsen (V) opp spørsmålet om retningslinjer ved etisk handel i bystyret. Interpellasjonen kommer som en følge av manglende oppfølging fra kommunen, og kan også leses om i dagens Fædrelandsvennen. – Det viser seg at etiske krav fort blir glemt i en trang kommuneøkonomi, sier Nilsen til avisen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


– Kommunen har et spesielt ansvar for å stille etiske krav til leverandører, slik at man ikke støtter opp om barnearbeid, helseskadelige arbeidsforhold og miljøskadelig virksomhet, sier bystyrerepresentant Solveig Nilsen (V) til Fædrelandsvennen i dag.

• Les også: Glipper på etisk handel (www.fvn.no)

Her kan du lese hele interpellasjonen, som blir fremmet og besvart i bystyret onsdag 21. november 2012:

Etiske krav i kommunens innkjøp

Solveig Nilsen 2011

Kristiansand kommune gjør årlig innkjøp for 1 milliard kroner. I 2004 vedtok bystyret å utarbeide en etisk strategi for innkjøp. Kristiansand kommune var på dette tidspunktet trolig den første offentlige virksomheten i landet som gjorde et slikt vedtak.

Gjennom å stille etiske krav til leverandører kan kommunen bidra til at våre innkjøp ikke bidrar til for eksempel skadelig barnearbeid, uholdbare arbeidsforhold eller miljøskadelig virksomhet. I en globalisert øknomi har mange av de varer og tjnester som kommunen etterspør sin helt eller delvis opprinnelse i andre land.

I en nylig publisr rapport fra initiativ for etisk handel (IEH), dokumenteres at mange kommuner har mangelfulle etiske retningslinjer eller oppfølging av leverandører. På tross av at Kristiansand kommune på mange måter har vært en foregangskommune på feltet, ble det bare stilt etiske krav ved tre anskaffelser i både 2010 og 2011. Det er heller ikke utarbeidet egne etiske retningslinjer for kommunens innkjøpsvirksomhet og det foretas i liten grad kontroll av leverandører. Kun i et tilfelle har Kristiansand kommune bedt om egenrapporteringsskjema fra sin leverandør.

I kommunens innkjøpsstrategi for 2010 oppgis det som mål for 2011 at det skal vedtas overordnede retningslinjer for etisk handel og en handlingsplan for etisk handel. Dette har, som IEH også påpeker, ikke skjedd.

På denne bakgrunn ønsker Venstres bystyregruppe å stille følgende spørsmål til ordføreren:

Er ordføreren enig i at Kristiansand kommune gjennom sin innkjøpsvirksomhet skal bidra til å fremme etisk næringsvirksomhet og bekjempe uverdige arbeidsforhold og miljøskadelig atferd?

Hva mener ordføreren er grunnen til at kommunene åtte år etter sitt vedtak fortsatt ikke har overordnede retningslinjer og en handlingsplan for etisk handel, og kun i begrenset grad stiller etiske krav ved innkjøp?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**