Et godt budsjett innenfor stramme rammer

Flertallspartiene la i dagens formannskapsmøte frem sitt budsjettforslag for 2013. — Vi tar grep for å få på plass viktige investeringsprosjekter i LIBOS-utbyggingen og Slorahallen på Strømmen, samtidig som vi finner plass til en rekke andre gode tiltak. Vi leverer på det vi har lovet, sier Venstres gruppeleder og varaordfører, Boye Bjerkholt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Boye Bjerkholt

Foto: Mats Olsen

I budsjettavtalen mellom Venstre, Ap, SV, KrF og Sp er det funnet rom til både 90 nye omsorgsboliger på LIBOS og dobbel flerbrukshall på Strømmen med tilhørende park og ny gangbro over Sagelva.

— Dette er et viktig grep for framtida. Vi vet at behovet er voksende, og samtidig vet vi at det er god økonomi å bygge alt i én omgang, fremfor å spre mindre prosjekter utover i tid. Når vi har bygningsmassen på plass, kan vi skalere driften opp etter hvert som behovet øker, forklarer Bjerkholt. Fra 1. august 2015 er det lagt inn full drift og bemanning av 36 omsorgsboliger.

Bevilgningen på 300 millioner til bygging av omsorgsboliger kommer i tillegg til en sterk satsing på forebyggende helsearbeid. Totalt opprettes det 79 nye årsverk i helse-og omsorgssektoren i 2013. For å ligge i forkant av den demografiske utviklingen frem mot 2020 settes det også allerede nå av midler i handlingsprogrammet til å starte planleggingen av neste fase på LIBOS, som er rehabilitering og ny sykehjemsavdeling på østfløyen.

Det andre store grepet i budsjettet er bygging av ny flerbrukshall på Slora. Totalt bevilges det 93 millioner til bygging av hall, etablering av parkanlegg og bygging av ny gangbro over Sagelva.

— Med dette vil Strømmen få et flott nytt idretts-og parkområde og dessuten vil fremkommeligheten og turmulighetene for gående få et betydelig løft. Med to nye baneflater vil antallet baneflater i kommunen være oppe i ti når hallen står ferdig i slutten av 2014. Da vil vi på under tre år ha doblet hallkapasiteten i Skedsmo. Det tror jeg ikke det er mange andre som kan matche, sier Bjerkholt.

I budsjettet er det også bevilget penger til prosjektering av låveprosjektet på Huseby, i tråd med intensjonsavtalen som er inngått med partene på Skedsmokorset. Det er dessuten funnet rom for en rekke andre viktige tiltak:

– Kunnskapssenter på Kjeller
– Tiltak for minoritetsspråklige i skolen
– Styrking av skolehelsetjenesten
– Søndagsåpent på Hovedbiblioteket
– Skicrossanlegg i Tæruddalen
– Økte tilskudd til barne-og ungdomsaktiviteter
– Turvei/ridesti Leira-Asakmarka
– Opprusting av pilegrimsleden
– Fjernvarmeregulering Skjetten kunstgress
– Videreføring av opplevelseskort for barn og unge
– Økte tilskudd til Kirkens Bymisjon og Mercy House
– Økt inntak av lærlinger
– Økte tilskudd til skolekorps

— For Venstre har særlig koblingen mellom skole og forskning gjennom etablering av kunnskapssenter på Kjeller og økt tilgjengelighet på biblioteket vært viktig, i tillegg til målrettede tilskudd til skolekorpsene som sliter med store kostnader til instrumenter, utdyper Bjerkholt. Han fremhever også en sterk satsing på frivillighet, friluftsliv, kultur og barne-og ungdomsaktiviteter. I tillegg har budsjettet en sterk miljøprofil.

I 2011 vedtok Skedsmo en ambisiøs klimaplan. I budsjettet følges dette opp med utfasing av oljefyrer, som ble vedtatt i handlingsprogrammet ved fjorårets budsjettbehandling, strenge energikrav til nybygg, utskifting av veilys, rask fornyingstakt på vann-og avløpsnettet, fortsatt sterk satsing på sykkel og økte tilskudd til klimatiltak.

— Arbeidet med å følge opp klimaplanen er godt i gang, og med egen klimarådgiver på plass og friske midler til nye tiltak, legger vi til rette for videre gjennomføring. Skedsmo skal være Norges ledende klimakommune, og den målsetningen følges opp i dette budsjettet, sier Bjerkholt.

I et stramt budsjett har det vært nødvendig å gjøre harde prioriteringer for å få plass til de store investeringsløftene og andre gode tiltak. I budsjettet for 2013 gjøres det kutt i drift/omdisponeringer i forhold til rådmannens forslag på 9,2 millioner. Dette øker til 17,2 millioner i 2016.

Detaljene i flertallspartienes budsjettforslag finner du her. Forslaget er basert på, og innebærer endringer av, rådmannens budsjettfremlegg som du finner på kommunens hjemmeside.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**