Interpella​sjon om bredbåndsd​ekningen i Stange

Jeg viser til min interpellasjon av 19. januar i år, Stange kommunes orientering om bredbånd (vedlagt), Stange Vestbygd sin Facebookside, og brev fra Caroline Houtmann og Tom Boersma datert 18.04.12 og ber om at ordføreren gjør rede for hva som er status i saken om økt hastighet på bredbåndet i store deler av Stange kommune.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Erik Ringnes

Foto: Privat

Kontrakten med Eidsiva om å levere bredbånd til vår kommune opphører ved utgangen av 2012. Fornyelsesdepartementet opplyste på telefon i dag at støtteordningen til utbygging av bredbånd for områder som ikke er kommersielt lønnsomme å bygge ut, ikke vil bli videreført neste år.Fornyelsesdepartementet ved Halvor Ødegård opplyste at det kan søkes om bruk av andre midler til dette,- for eksempel 1350-midler som fylkeskommunen disponerer.

Vil ordføreren likevel ta et initiativ for å inngå en ny kontrakt med en av aktørene i dette markedet?

Hvilken hastighet vil ordføreren legge til grunn for en ny kontrakt? Dagens kontrakt er på kun 2 Mb/sekund og jeg ber om at det stilles krav om minimum 5 Mb/sekund for en framtidig kontrakt om leveranse. Innbyggerne i de områdene i Stange som er uten høyhastighetsbredbånd forventer at den politiske ledelsen i kommunen tar et ansvar for at Stanges innbyggere har tilgang på høyhastighets bredbånd også i områder utenfor Stangebyen og Bekkelaget. For eksempel innbyggerne i Stange Vestbygd, på Ottestad stasjon, ved Ottestad kirke, på Tangen og i Vallset.

Det er kommet en del henvendelser til Stange kommune vedrørende for dårlig bredbåndsdekning til befolkningen. Vi vil derfor informere nærmere om denne problemstillingen her. Kommunen har i utgangspunktet ikke ansvar for utbygging av infrastruktur for bredbånd. Utbyggingen er basert på at private selskaper ivaretar utbygging i et marked. Det er flere selskaper som leverer bredbånd i regionen.

Det vi ser er at tett befolkede områder med et høyere kundegrunnlag blir høyest prioritert. Det fører til at mindre tett befolkede områder i liten grad blir bygget ut. Stange kommune anser dette som svært uheldig.

For å bøte på dette, iverksatte regjeringen i 2007 et prosjekt der kommunene ble tilført midler for å stimulere utbyggere til å bygge ut også i områder der kundegrunnlaget er lavt. Hedmark fylkeskommune inngikk på vegne av alle kommunene i Hedmark en kontrakt med Eidsiva bredbånd i 2008 for å sikre at alle innbyggere skulle kunne få tilbud om bredbånd.

Kontrakten
I kontrakten er det avtalt at Eidsiva Bredbånd gir en 100 % garanti for at alle i Stange kommune som bestiller bredbånd av denne leverandøren skal få levert minst 2 Mb/s kapasitet til konkurransedyktige priser.

Normalt levers dette på telefonlinjer eller lignende. Det som ligger i garantien er at de som ikke kan få minst 2 Mb/s på eksisterende linjer, vil få tilbud om bredbånd pr radiosamband. Man kan altså kreve å få minst 2 Mb/s kapasitet, men kan da risikere at dette må løses gjennom radio som har en høyere oppstartpris grunnet installasjon av antenner. Nærmere informasjon om radiosamband finner du her.

Selv om kommunen gjennom fylkeskommunen har en avtale om garantert bredbåndsleveranse, er selve leveransen et forhold mellom leverandøren og kunden. Klager må derfor rettes til Eidsiva Bredbånd, eller til den respektive leverandøren av bredbåndet.

Kontrakten går ut ved utgangen av 2012. Det er da forutsatt at infrastrukturen er så godt utbygget at det er mulig også i forlengelsen å levere bredbånd til alle innbyggerne i Stange kommune. På sikt vil likevel en kapasitet på 2 Mb/s antakelig ikke være tilstrekkelig for de fleste. Kommunen vil derfor følge utviklingen nøye og se etter muligheter for å påvirke utviklingen i ønsket retning.

Erik Ringnes

Klikk her for å komme til forsiden

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**