Krever handling for asylbarna

– Det er pinlig at Norge ennå ikke har signert Barnekonvensjonens nye klageadgang, sier Guri Melby. Over 30 land har signert, men Norge er ikke blant dem.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Guri Melby på Venstres landsmøte 2012

– Klageordningen vil bedre rettssikkerheten til alle barn som bor i Norge, inkludert asylbarna, som i mange tilfeller er født og oppvokst på et norsk asylmottak, sier sentralstyremedlem Guri Melby i Venstre til Dagsavisen i dag.

Tilleggsprotokollen som gjør det mulig å klage inn angivelige brudd på barnekonvensjonen til FNs barnekomité, ble åpnet for signering i februar i år, men Norge unnlot da å signere. – Uten en formell klageadgang er det umulig si om Norge faktisk følger opp Barnekonvensjonen overfor asylbarna, sier Melby.

Dette ønsker de borgerlige partiene å gjøre noe med. Før sommeren fremmet de fire opposisjonspartiene et felles forslag i Stortinget der de ber regjeringen signere den nye tilleggsprotokollen. Forslaget ligger nå til behandling hos Utenrikskomiteen, som skal avgi sin innstilling 21. november.

– Klageretten sikrer at honnørordene om barns beste faktisk blir til en realitet. Men det er tydelig at regjeringen frykter resultatet dersom disse familiene får prøvd barnas rettigheter i internasjonale organer, sier Melby.

Snart skal Norge avgi ny rapport til FN om barns kår i Norge og om hvordan vi følger opp Barnekonvensjonen. – Det vil være pinlig for Norge å måtte bortforklare i rapporten hvorfor vi ikke ønsker signere tilleggsprotokollen, sier Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**