Bevæpnet politi

Hedmark Venstre vil ikke ha mer synlige våpen i politiet

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Elin Ulven

Politiets fellesforbund har nylig gått inn for generell bevæpning av norsk politi.
Hedmark Venstre ønsker ikke en slik utvikling. Det norske politiet har i dag stor tillit blant borgerne, og er i stand til å løse de fleste politioppdrag uten bruk av våpen, blant annet ved bruk av forhandlingsteknikker.
I Sverige og Danmark har man en ordning med generell bevæpning.
Undersøkelser viser at det løsnes skudd 5 — 6 ganger oftere der enn i Norge. Samtidig er det ikke noe som tyder på at politifolk eller borgere i de to landene er mindre voldsutsatt enn i Norge.
Hedmark Venstre er tvert i mot bekymret for at mer synlig våpen og økt våpenbruk vil kunne føre til at også flere kriminelle bevæpner seg, noe det er viktig å motvirke.
I dag har mange politifolk i tjeneste med ett- og tohåndsvåpen nedlåst i sine biler, såkalt framskutt lagring. Dette varierer imidlertid mye fra distrikt til distrikt.
Hedmark Venstre mener det er gode grunner for å øke beredskapen i form av framskutt lagring i alle politidistrikter, slik at politiet mer systematisk og i løpet av kort tid kan gripe inn ved bruk av våpen når det er nødvendig.
Hedmark Venstre mener likevel at en liberal rettsstat, der borgerne kan føle seg trygge og der politiet nyter stor tillit, best sikres ved at politiet fortsetter å være ubevæpnet i de fleste tjenesteoppdrag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**