Stortingskandidat kalt inn på ambassaden

Stortingskandidat Rebekka Borsch fra Buskerud ble invitert til den russiske ambassaden for å diskutere politikk, etter at hun skrev en kritisk ytring om Russland på NRK.no for kort tid siden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 Rebekka Borsch er kritisk til passiv Russlands-politikk fra regjeringen.

Rebekka Borsch er kritisk til passiv Russlands-politikk fra regjeringen.
Foto: privat

I kronikken «Holdningsløs Russland-politikk», kritiserte hun vilkårene for demokrati i Russland. Hun kritiserte også norske myndigheter for være passive og uklare om hva de syns om utviklingen.

Borsch pekte blant annet på utviklingen etter at Vladimir Putin ble gjeninnsatt som president.

«Dårlige nyheter fra Russland er blitt fast innslag i nyhetene. Menneskerettsaktivister blir drept, regimekritikere arrestert, demonstrasjoner slått ned, og opposisjonsledere utsettes for razziaer og vilkårlige anklager. Putins tredje periode som president ser ut til å akselerere den negative utviklingen enda mer», skriver Borsch.

Kritikk mot regjeringen
Borsch mener at norske myndigheter ikke klart nok sier fra om den negative utviklingen i Russland. Norge er Russlands nære støttespiller i en rekke saker både i NATO og WTO, mener hun.

«Ved å tie stille bidrar regjeringen til å styrke makthavernes agenda, og gir fra seg muligheten til å styrke det russiske sivile samfunn.»

«Russland er farlig nær kanten som skiller et autoritært regime fra et diktatur. Samtidig med at menneskerettighetssituasjonen i Russland er blitt forverret, har menneskerettighetsspørsmål blitt nedtonet i Norges forhold til Russland. Den norske regjeringen ser ut til å ha innført en egen standard for russerne.» skriver Borsch.

«Vi forsvarer, bortforklarer eller skygger unna når andre nasjoner for eksempel kritiserer Russlands boikott i Sikkerhetsrådet.»

UD avfeide kritikken
Borsch pekte videre på dommen mot medlemmene av punkebandet «Pussy Riot», og lovforslaget om at ikke-statlige organisasjoner (NGOs) som får pengestøtte fra vestlige land må registrere seg som vestlige agenter.

— Jeg møtte to diplomater til en diskusjon i ambassaden. De var ikke enige i alt jeg hadde skrevet. De var uenige i kritikken min av det siste valget, og pekte på at alle fikk stemme. I debatten rundt valget i fjor høst, og rundt valget i Hviterussland fikk jeg høre at «hvert folk får den regjeringen det selv vil ha.»

— Jeg oppfattet debatten som mer fruktbar enn replikken fra statssekretær Torgeir Larsen i Utenriksdepartementet til ytringen min, sier Borsch. Statssekretæren rådet Borsch til å ta seg et kurs i russlandspolitikk.

Les mer hos NRK.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**