Omlegging av barnevernet

Venstre fikk i dagens formannskapsmøte fullt gjennomslag for en omlegging av barnevernet på nasjonalt nivå. Det var i forbindelse med en høring til ny barnevernlov at uttalelsen ble vedtatt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Barnebarnet

Foto: Dag Vige

Dette er formannskapets vedtak:
“Kristiansand mener primært at den utøvende delen av det statlige barnevernet, Bufetat, bør overføres til kommunene. Der kommunene er små, må en kunne forutsette at det opprettes kommunesamarbeid for å sikre et godt barnevernfaglig tilbud.”

Også Arbeiderpartiet støttet forslaget, mot “sine egne” i departementet.

I dag har barnevernet i kommunene oppgaven med å bistå familier og barn utenfor institusjon, mens staten har ansvaret der barnet tas ut av hjemmet og plasseres i institusjon. Denne oppdelingen i ansvar har ikke alltid vært like vellykket. Det er en kjensgjerning at etter statens overtagelse av barnevernet i 2005, så er byråkratiet økt uforholdsmessig mye. Etter at en rapport fra Rambøl ble offentliggjort i juni i år, og etter at Riksrevisjonens rapport og Helsetilsynets tilsynsmelding var blitt kjent, så gikk Venstre ut og mente at det var behov for et systemskifte i barnevernet. Undersøkelsene viser at barnevernet ikke fungerer tilfredsstillende i Norge. Derfor er det behov for å tenke nytt. Dette synspunktet har Venstre hatt i lengre tid.

Samling av ressursene i barnevernet kan bidra til å bedre det faglige tilbudet. Det kan forenkle og redusere byråkratiet. Det kan være med å sikre et mer helhetlig tilbud. Og det er ikke å forakte!

Dag Vige
Gruppeleder

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**