Langsiktig eierskap til vannkraftressursene

Det er hundre år siden Stortinget med Venstre som arkitekt og pådriver fikk på plass lovgivningen som skulle sikre langsiktige eierskap til vannkraftressursene (hjemfall). — For Venstre er det viktig å ha en robust hjemfallsordning som er levedyktig over lang tid, sier nestleder i Venstre, Terje Breivik.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 - For Venstre er det viktig å ha en robust hjemfallsordning som er levedyktig over lang tid, sier Breivik.

– For Venstre er det viktig å ha en robust hjemfallsordning som er levedyktig over lang tid, sier Breivik.
Foto: Bård Ek

Frp og Høyre er uenige med Venstre i dette hovedspørsmålet.

– Venstre ønsker ingen omkamp som setter hjemfallsordningen på spill. Med tanke på de korrigeringene og presiseringene som har kommet fra Høyres Nikolai Astrup, er jeg ikke veldig bekymret for hjemfallsordningen. Vi har funnet gode løsninger med Høyre før om dette, og jeg er overbevist om at vi kommer til å gjøre det igjen, sier Breivik.

Styring med vannkraftressurser
Venstre sto bak innføringen av hjemfallsretten i 1909. Da var det et bevisst valg å kombinere offentlig styring over vannkraftressursene, med å la kommunene spille en sentral rolle og la dem få være unntatt fra hjemfallsordningen.

– Det harmonerer godt med Venstres holdning i dag. For Venstre er det viktig å ha en robust hjemfallsordning som er levedyktig over lang tid.

Les også: 22.09.2008: Et styrket og forbedret hjemfall

Sterke eiermiljø
– Kraftsektoren domineres av de offentlige eierne. Det er en villet situasjon. Men det er ikke minst i denne situasjonen viktig å ha flere sterke og kompetente eiermiljø. Her spiller de regionale energiselskapene en viktig rolle. Det er et stort potensiale i å effektivisere dagens kraftverk, og til å effektivisere dagens kraftinfrastruktur. Det viktigste politiske grepet i neste stortingsperiode er derfor ikke å endre hjemfallsretten, men å sikre at kraftaktørene i Norge gjør den jobben de er satt til å gjøre, understreker Terje Breivik.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**