Respekt for det demokratiske system

I en kommentar i Gjengangeren 19.10 skriver Karin S. Frøyd om det som skjer i lokalpolitikken i Horten knyttet til Torild Brække og hennes overgang fra Høyre til Venstre i Horten bystyre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Hele Karin S. Frøyds kommentar kan du lese nedenfor;

Jeg viser til det som skjer i lokalpolitikken i Horten og håndteringen av de politiske verv i forbindelse med Torild Brækkes uttreden av Høyre. Torild Brække har i denne saken opptrådt riktig i forhold til det norske demokratiske systems plikter og rettigheter.

Norges Lover Lov Justis

Foto: Stein Inge Dahn

Ifølge norsk lov må enhver som bli spurt, stille opp på et partis liste til kommunevalget (med noen få unntak). Når et parti stiller ei liste til kommunevalget, er det partiets mening at kandidatene på lista er de som er best egnet til å sitte i kommunestyret. Dette betyr at kandidatene ikke trenger å være medlem av det parti som har satt dem på sin liste. Partiet mener at disse foreslåtte kandidater er de som best kan ivareta befolkningens interesser om de er medlem av partiet eller ikke.

Dette betyr da at de som er valgt inn i kommunestyret, har plikt til å sette seg godt inn i saker og så stemme etter sin fornuft og samvittighet. Derfor ser vi også ofte at partigrupper i kommunestyret stemmer forskjellig eller også kan stemme imot det partiet som har fått valgt dem inn.

Veivalg

Foto: Microsoft

Hvis en representant i løpet av sin periode i kommunestyret finner ut at hun best tjener kommunens innbyggere ved å bli med i et annet politisk parti, er det derfor hennes demokratiske rett å gjøre dette. Det er derfor heller ikke helt uvanlig at slikt skjer.

Det er forståelig at noen kan bli skuffet når et dyktig og respektert menneske ikke lenger vil være med i deres parti. Det kreves derfor mot til å gjøre det som Torild Brække har gjort. Som politiker er jeg stolt når noen tør å stå for våre demokratiske verdier og tradisjoner, også når det følger belastning for dem selv. Jeg er selvsagt glad for at et slikt menneske melder seg inn i mitt parti Venstre. Jeg må også innrømme at jeg kunne ha blitt skuffet om hun hadde forlatt mitt parti. Men også da måtte jeg i respekt for vårt demokratiske system og for et hederlig menneske, respektere en slik beslutning.

Jeg ville også ha respektert at vedkommende var valgt til verv på grunn av sine kvalifikasjoner og egenskaper.

Konkret betyr det selvsagt at det er demokratisk riktig og menneskelig anstendig at Torild Brække fortsetter i de verv hun er valgt til og har skjøttet på en god måte.

Karin S. Frøyd

Karin S. Frøyd

Karin S. Frøyd
Organisatorisk nestleder i Vestfold Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**