Vil stoppe Mongstad

Venstre vil i sitt alternative statsbudsjett for 2013 gå inn for å nedlegge fullskalaprosjektet på Mongstad, som foreløpig har kostet staten svimlende 3 milliarder kroner. Venstre vil i stedet foreslå to tiltak som vil koste langt mindre enn det planlagte renseanlegget på Mongstad, og som vil gi minst like god lærings- og utviklingseffekt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Trine Skei Grande på Venstres landskonferanse 2012

Foto: Venstre

Bare for 2013 budsjetterer regjeringen med 806 millioner til fullskalaanlegget på Mongstad.

– Jeg er enig med Kristin Halvorsen: Avtalen staten gjorde med Statoil i 2006 om Mongstad var dårlig, sier Venstres leder Trine Skei Grande. Mongstad er feil prosjekt på feil plass med feil aktører. Problemet er at det har gått prestisje i saken etter at Stoltenberg holdt sin famøse månelandingstale. Jeg tror ingen, innerst inne, tror at dette renseanlegget noen gang blir bygget, sier Grande. Vi må legge gamle kjepphester bak oss, og få på plass gode prosjekter som faktisk kan bli realisert til en fornuftig pris og innen rimelig tid, mener Grande.

Hun viser til at fullskalaprosjektet Mongstad har en investeringskostnad på 25 milliarder kroner.

– Dette er svimlende summer som heller burde brukes på andre renseprosjekter som faktisk lar seg gjennomføre, sier Grande.

Venstre vil derfor i sitt alternative statsbudsjett for 2013 ta til orde for å legge ned renseprosjektet på Mongstad. Venstre vil i stedet foreslå to tiltak som vil koste langt mindre enn det planlagte renseanlegget på Mongstad, og som vil gi minst like god lærings- og utviklingseffekt.

– Venstre vil foreslå å skifte ut det gamle kullkraftverket på Svalbard med en moderne kraftverk med CO2-fangst. Dette prosjektet har støtte av de lokale aktørene, og vil gi et løft for rensing av kullkraftverk verden over. I tillegg vil Venstre utlyse en CO2-fangstkonkurranse for industrien, slik at staten kan bidra til å realisere et CO2-fangstanlegg på et industrielt anlegg, for eksempel sement eller aluminiumsindustrien, og på den måte sikre at norsk industri ligger helt fremst i verden på å ta i bruk klimateknologi, sier Grande.

Grande mener dette vil være langt bedre prosjekter.

– Det er mange industriaktører i Norge som faktisk ønsker å bygge CO2-fangstanlegg, da må vi benytte oss av den muligheten. Da må vi sørge for at vi ikke kaster bort tiden på å piske en død hest, vi må stikke spade i jorda andre steder, sier Grande

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**