Hva er lokaldemokrati, Høyre?

“Jeg har sammen med Høyre gått i spissen for mer demokrati og mer åpenhet i Halden. Likevel er det ikke alltid Høyre er like opptatt av lokaldemokrati,” skriver Per Magnus Finnanger Sandsmark i dette leserbrevet om Vestfjella-utbygging i Halden Arbeiderblad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 Lokaldemokrati og miljø er viktig for Venstre.

Lokaldemokrati og miljø er viktig for Venstre.
Foto: Truls Breda

Høyre, med Eirik Milde i spissen, stemte i fylkestinget for vindmølleutbygging i Vestfjella med begrunnelse om at de "hørte på lokaldemokratiet". Ikke ville de avvente fylkesmannens vurdering av behandlingen av saken. Og ikke har de holdt hva de lovte før valget. Alf Ulven og Stig Aarbu fikk flest slengere fra Venstres liste i Aremark sist valg. Hvorfor gjorde våre velgere det? Jo. Fordi de hadde tilkjennegitt at de var mot vindmølleutbygging i Vestfjella før valget. Hva har nå skjedd? Alf Ulven har snudd. Er det lokaldemokrati å gjøre det motsatte av det man sier?

Halden kommunestyre har tidligere gått enstemmig mot utbygging av Vestfjella, både i Halden og Aremark kommuner. Der stemte både Høyre og Fremskrittspartiet mot utbygging. Likevel stemte Eva Lexander og Eirik Milde for utbyggingen i fylkestinget. Er det lokaldemokrati? Å gjøre motsatt i Halden og i fylket?

Uberørt natur er kanskje den viktigste ikke-fornybare ressursen vi som mennesker skal forvalte. Politikk handler om å forberede for fremtiden. For Venstre handler dette om klima, natur og kunnskap, men også generasjonsregnskapet. Å ta fra kommende generasjoner alle ikke-fornybare ressurser er å stjele fra kommende generasjoner.

Derfor må Vansjø, Oslofjorden, Fjella og andre områder som i planen er konkret nevnt vernes for store inngrep av alle slag.

Venstre har lite mot vindkraft i seg selv, og har blant annet tatt initiativ til en storsatsing på vind til havs. Det vil være med på å elektrifisere oljeproduksjonen på sokkelen og redusere utslippene.

Venstre har gått til valg på å verne villmarka i Fjella-områdene øst i fylket, langs fjorden og rundt vassdraga for natur og friluftsliv. Nettopp fordi jeg tror på det representative demokratiet og lokaldemokratiet holder jeg det jeg har lovt de 4348 velgerne mine i fylkestingsvalget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**