Venstre vs Høyre i skolepolitikken

Under Venstres landskonferanse i helgen stod skolepoiitikk i sentrum. Her kom det tydelig frem hva som er de største forskjellene i Venstres og Høyres skolepolitikk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 Store forskjeller mellom Venstre og Høyre i skolepolitikken.

Store forskjeller mellom Venstre og Høyre i skolepolitikken.
Foto: TV2

En av punktene på landskonferansen var en debatt mellom lederen i Venstres porgramkomite, Guri Melby og Høyres Stortingskandidat Henrik Asheim. Her var det tydelig at det er forskjell mellom Venstre og Høyre i skolepolitikken:

•Venstre er skeptisk til for mange prøver og for mye oppmerksomhet om resultatene i skolen. De mener det har gått for langt i Osloskolen, som styres av Høyre.
•Høyre vil ha resultatkontrakter for rektorer. Det vil ikke Venstre.
•For å få ned frafallet i videregående, vil Høyre satse på nasjonale mål for hva elevene skal lære på hvert enkelt skoletrinn. Venstre vil tilpasse yrkesfagene, og innføre praksisbrev som et fagbrev "light".
•Høyre vil endre oppsigelsesvernet for lærer, slik at det blir lettere å bli kvitt dårlige lærere. Venstre vil heller jobbe med å utvikle kompetansen til lærerne.
•Høyre vil åpne for forsøk med valgfritt sidemål. Det vil ikke Venstre.

Enige i mye
De to partiene er også enige om mange tiltak. Begge vil blant annet at lærerutdanningen skal bli en femårig mastergrad, og de vil innføre rett og plikt til etter- og videreutdanning for lærere.

Til Aftenposten sier Asheim at Høyre og Venstre er kanskje de to partiene som er mest enige i skolepolitikken.
– Jeg er sikker på at vi vil bli enige, sa Asheim.

Men det vil i hvert fall bli diskusjon om de ulike statsrådspostene.

– Kunnskapsdepartementet står definitivt på lista over departementer vi ønsker oss i regjering, sier Venstreleder Trine Skei Grande til samme avis.
– Skole og miljø er de viktigste sakene for oss.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**