Vil styrke Vinstra vdg skole

Venstre går inn for å opprettholde dagens skolesteder for videregående utdanning i Gudbrandsdalen. Partiet vil samle studiespesialisering på Vinstra for å gi elevene et breiere fagtilbud der. Venstre vil opprettholde medier- og kommunikasjon og flytte idrettsfag til Vinstra.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


– Det er mange hensyn som skal veies, sier Venstres gruppeleder Eivind Brenna etter en lang dag med utforming av Venstres forslag i saken om skolestruktur i Gudbrandsdalen. Saken handler i denne omgang mest om hvilke fagtilbud som skal gis og på hvilke skoler. Men som en følge av dette, bestemmes også økonomien ved den enkelte skole og dermed også livskraften til det enkelte skolested.

– Venstre ønsker å oppretteholde både Lom, Hjerleid og Vinstra som skolesteder. Vi ønsker derfor å beholde byggfag på Hjerleid, som en viktig del av fagmiljøet innen håndverksfag der. For Vinstra sin del ønsker vi å sikre skolen en mer robust økonomi og klarere profil ved å samle studiespesialisering her. Vi ser for oss media- og kommunikasjon her i fortsettelsen og ønsker å flytte idrettsfag til Vinstra fra høsten 2013. Som en del av dette kan også dans bli et tilbud i fortsettelsen, sier Brenna.

Partiet ønsker videre å styrke den yrkesfaglige profilen ved skolested Otta. Blant annet ber partiet om en utredning knyttet til en helt ny type landslinje for yrkesfaglig utdanning som knyttes opp til store anleggsutbygginger. kritisk infrastruktur, sikkerhet, beredskap og innsats med anleggsmaskiner og motoriserte kjøretøy i naturkatastrofeområder.

Etter gruppemøter i løpet av dagen valgte Frp å bli med på Venstres forslag, slik at disse to partiene fremmer følgende felles forslag når saken behandels onsdag 17. oktober:

Forslag nr 2 fra Frp og V til sak 77 Ny struktur i videregående opplæring – Gudbrandsdalen

Den videregående opplæringen i Nord- og Midt Gudbrandsdalen organiseres med to videregående skoler, Nord-Gudbrandsdal vgs og Vinstra vgs, med hver sin skoleledelse. Skolene skal ha et desentralisert tilbud i Lom og i Dovre.

Følgende tilbud settes ikke i gang for skoleåret 2013-14:
a. Vg1 Naturbruk, Nord-Gudbrandsdalen vgs avd Otta.
b. Vg2 Landbruk og gartnernæring, Nord-Gudbrandsdal vgs avd Otta.
c. Vg3 Naturbruk (studieforberedende), Nord-Gudbrandsdal vgs avd Otta.

Situasjonen rundt framtidig videregående opplæring på Nord-Gudbrandsdal vgs avd Hjerleid avklares i fylkestinget innen utgangen av 2012.

Idrettsfagene flyttes til Vinstra fra skoleåret 2013-14.

De desentraliserte skolene i Lom og Dovre må ha tilbud tilsvarende idag for å være robuste.

Det skal vurderes å samle studiespesialisering på Vinstra for å gi elevene et breiere fagtilbud. Vurderingen legges fram for fylkestinget innen juli 2013.

Fritt skolevalg er et viktig prinsipp å holde fast ved bl a for fullføring av 3-årige løp og for bedret skolemotivasjon.

Det utredes å etablere en landslinje for kritisk infrastruktur, miljø- og klimafag, sikkerhet og beredskap på yrkesfagnivå. Dette er fag knytta til drift og vedlikehold for store anlegg og ved større utbygginger på anleggssida. Ved flom og katastrofer er det også behov for fagoperatører med særskilt kompetanse som skal gå inn i katastrofeutsatte områder. Oppland fylkeskommune bør ta eierskap til en ambisjon om å gjøre dette til et landslinjetilbud og få et regionalt kompetansemiljø i Gudbrandsdalen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**