Har vi så dårlig plass i Lier?

IMDI har anmodet Lier kommune om å ta imot 26 flyktninger neste år. Høyre tror ikke vi kan klare flere enn 20.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Tor Kristen Haugen

Foto: FotoVisjon/Olav Heggø

Tirsdagens kommunestyre behandlet den årlige anmodningen fra integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) om å bosette flyktninger som har fått opphold i landet.

Neste års anmodning gjelder 26 flyktninger, hvorav 3 enslige mindreårige. Dette ble for mange for Høyre, som mener 20 er alt vi har plass til.

Arbeiderpartiet, etter noe nølen, gikk inn for mindretallets forslag om å etterkomme IMDIs anmodning. Men hva hjelper det, når mektige Høyre (med ett hederlig unntak i representanten Per Werrum), ikke har tro på at det lar seg gjøre, og får SP og FrP med seg? (FrP, selvfølgelig, stemte subsidiært etter at deres eget forslag om kun 10 flyktninger falt).

Antall flyktninger til bosetting øker noe fra tidligere år. Dette er fordi en høyere andel enn tidligere av asylsøkerne har et reelt beskyttelsesbehov, og fordi UDI behandler sakene raskere. Dette er en ønsket utvikling, og har vært et krav fra en samlet opinion i årevis. Da er det vårt (kommunenes) ansvar å følge opp, og ta til oss de som har fått sin sak behandlet, og fått opphold.

Vi kan forstå Høyres bekymring. Det er ikke trivielt å skaffe boliger i Lier til en såpass ressurssvak gruppe. Mange av de tilgjengelige boligene har lav standard, og ligger i «dårlige» nabolag. Dette er noe vi politikere må gjøre noe med i årene som kommer. Men sannheten er allikevel at alt er bedre enn mottak, og situasjonen er ikke noe bedre i andre kommuner. Om alle handler som oss, vil et stort antall flyktninger tilbringe neste år i et asylmottak, i tom meningsløshet og med livet på vent.

Vi kan klare bedre enn det.

Tor K. Haugen
Representant, Lier Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**