Boligdrømmen

Debatten om boligprisene i Oslo har har engasjert både politikere, utbyggere og folk på boligjakt. Selv om det er nødvendig med økt innsats i boligpolitikken, er det viktig å understreke at det er regulert ferdig tomter til 22 000 nye boliger i Oslo. Sentrumsleiligheter er dyre, men flytter man blikket litt utenfor bykjernen finner man både ledige tomter og rimelige boliger. Det må være bakteppet når vi diskuterer ulike løsninger for økt
boligbygging, skriver Espen Ophaug og Odd Einar Dørum i Aften. Les hele kronikken her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Et enklere boligmarked
Selv om det er mange tomter i Oslo som står klare til boligbygging, må vi fortsette å regulere og sørge for at det bygges enda mer i Oslo. Venstre vil forenkle prosedyrene og reglene i kommunen, og vi vil gjennomgå de kommunale normene og reguleringene for å se om det er noen som kan fjernes for å redusere byggekostnadene. Samtidig må vi huske at det vi bygger i dag, må være bra nok for fremtidens innbyggere.

Venstre har vært med på å fastsette normene for hvordan vi vil at nye bygg i byen skal være. Disse normene er kan justeres og fravikes når det er gode argumenter for det, men det er viktig å huske at de også er vesentlige for å sikre gode oppvekstvilkår og bomiljøer over hele byen. Det er nemlig de mange, spennende tilbudene kombinert med et godt miljø med nærhet til natur og friluftsområder som gjør Oslo til en attraktiv by for stadig flere.

Det er imidlertid stort behov for forenkling av regelverket for utleieboliger, blant annet å redusere krav som ikke dreier seg om brannsikkerhet. Venstre mener videre at det bør etableres et selskap for bygging av utleieboliger, gjerne organisert som en boligstiftelse eller samskipnad. Dette kan skje i samarbeid med for eksempel OBOS eller andre utbyggere, og bør være rettet mot det åpne og ordinære boligmarkedet.

Infrastruktur
Oslo vil ha ca. 200 000 flere innbygger i 2030. Alle disse skal ha et sted å bo, og kunne benytte seg av kommunale tjenester. Det betyr at samtlige tilbud i Oslo må bygges ut, ikke minst kollektivtilbudet. Venstre mener at det viktigste kommunen kan gjøre er å bygge ut og utvide t-bane- og trikkelinjer, og å utvide busstilbudet slik at det blir enda enklere å bo utenfor bykjernen. Dermed vil også boligprosjekter bli mer lønnsomme. Ved å fortette byen i kollektivknutepunkt i alle deler av byen, kan vi unngå ny vekst i biltrafikken i Oslo.

Et annet virkemiddel for å forenkle boligbyggingen i indre by er etablering av et kommunalt parkeringsorgan for å øke kapasiteten for parkering under bakken. På denne måten kan man fravike kravet til parkeringsplasser som virker fordyrende på boliger, spesielt i bykjernen. Bedre infrastruktur for parkering vil gjøre det rimeligere for utbyggere å bygge nye boliger.

Studentboliger
Som vertskap for landets største universitet og en rekke høgskoler, må Oslo være med på å forbedre studentenes boligsituasjon. En sterk utbygging av studentboliger vil bidra til å lette trykket i hele boligmarkedet. Etter dagens regelverk kan bystyret regulere tomter til boligbygging, men ikke avgjøre at det er studentboliger som skal bygges. Derfor mener Venstre at studentboliger må bli et eget reguleringsformål.

For å forenkle planleggingen og reguleringsprosessen, bør man se på muligheten for å justere lovpålagte krav. For eksempel vil livsløpstankegangen være mindre aktuell for studentboliger enn i ordinære byggeprosjekter. I tillegg mener Venstre at Husbanken må få økte rammer for bygging av utleieboliger, og kostnadstaket på studentboliger må fjernes. Regelverket om miljø og universell utforming må dreies over mot funksjonelle krav og ikke teknisk detaljstyring.

Det krever politisk vilje å få til økt boligbygging med kvalitet og for å få på plass flere utleieboliger. Venstre har både vilje og visjoner for Oslo, og vil aktivt utvikle byen for stadig flere mennesker som ønsker å bo og leve i en av verdens mest naturnære, kulturrike og trivelige hovedsteder.

Espen Ophaug (V), bystyrerepresentant
Odd Einar Dørum (V), bystyrerepresentant

Kronikken stod på trykk i Aftenposten Aften tirsdag 9. oktober 2012

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**