Til Moss er ikke langt nok

Regjeringen lover i statsbudsjettet dobbeltspor til Moss innen ti år. – Det er ikke langt nok når det i Nasjonal Transportplan er tydeliggjort at det er mulig å bygge dobbeltspor helt til Halden på ti år, sier Venstres stortingskandidat Per Magnus Finnanger Sandsmark.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Per Magnus Finnanger Sandsmark

Foto: Helge Eek

Venstre mener at dobbeltspor til Halden, Skien og Lillehammer er det viktigste infrastruktur-, miljø- og utviklingsprosjektet i moderne tid. – Dette fikk vi også delvis gehør for i klimaforliket, men at man skal bruke ti år på dobbeltspor til Moss blir en farse i denne sammenhengen når vi skal helt frem til Halden på den samme tiden, sier Finnanger Sandsmark.

– Regjeringen gjør riktige og gode grep på skatt, med å heve bunnfradraget på formueskatten og endre likningsverdiene. Det er et skritt i ritkig retning. Venstre ville gått lenger i å gjøre skattesystemet mer sosialt rettferdig ved å heve bunnfradraget også på inntektsskatten og gjøre det enda mindre lønnsomt å forrurense og handle miljøfiendtlig, sier han videre.

Kunnskap er å investere for fremtiden
I fjor la regjeringen ned både Forskningsfondet og gaveforsterkningsordningen. Heller ikke i år er det vilje til å satse på forskning og høyere utdanning. Senest i forrige uke viste en internasjonal rangering at de norske universitetene ligger langt nede på listen over de beste universitetene. Regjeringen leverer heller ikke 11 måneder studiestøtte, noe de har lovt siden 2005.

– De store grepene på kunnskapsområdet blir ikke gjort. Økningen i bevilgninger i regjeringens budsjettforslag handler stort sett om EU-kontingent, byggeprosjekter og videreføring av allerede tildelte studieplasser. Det finnes ingen styrking av institusjonenes basisbevilgninger, ingen nye stipendiatstillinger og ingen nye satsinger som er nødvendig for at Norge skal løfte seg på forskningsområdet, sier Finnanger Sandsmark.

– Venstre er svært skuffet over at det ikke finnes noen signaler om at flere lærere skal få videreutdanning. Dette er kanskje det viktigste grepet som må til for å løfte kvaliteten i norsk skole. Vi har hatt en historisk mulighet til å satse på skole, høyere utdanning og forskning, men regjeringen har nok en gang latt sjansen gå fra seg, sier Per Magnus Finnanger Sandsmark.

Løft for de som trenger det mest
– Vi lever i et av verdens rikeste land, og det fritar ikke regjeringen fra å prioritere de fattigste. Derfor er Venstre særlig skuffet over at den rødgrønne regjeringen ikke vil innføre en nasjonal minstenorm for sosialhjelp til livsopphold tilsvarende SIFOs satser (Statens institutt for forbruksforskning), sier Venstrekandidaten videre.

Venstre vil ha en sterkere satsing på helsesøstertjenesten, tiltak for å få utsatte grupper i arbeid og garanti for behandling etter avrusning for ruspasienter.

– Helsesøstertjenesten er den delen av helsetjenesten som er best egnet til å jobbe systematisk overfor barn og unge. Samtidig er det bra at regjeringen prioriterer 270 nye stillinger i barnevernet, men med 429 kommuner er det åpenbart at det også trengs andre grep for å styrke barneverntjenesten, sier Finnanger Sandsmark.

– Jeg hadde forventet at brukerstyrt personlig assistanse (BPA) for funksjonshemmede hadde fått plass i budsjettet. Det handler om å gi flere mulighetene til å styre sitt eget liv, avslutter Sandsmark

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**