Etterlyser forenkling i byggeregler

– Det er behov for en bred tilnærming for å løse boligutfordringene i de store byene. En viktig del av dette handler om forenkling i byggereglene, understreker Venstres Borghild Tenden, som blant annet benyttet årets trontaledebatt til å utfordre statsråd Navarsete om behovet for forenklede boligkrav.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Regjeringen har lenge varslet en stortingsmelding om boligpolitikk som skal legges frem for Stortinget.

Haster med tiltak

 - Byggekravene må forenkles, mener Borghild Tenden.

– Byggekravene må forenkles, mener Borghild Tenden.
Foto: Ingvild Boe Hornburg

– Det er ingen tvil om at det er behov for en bred tilnærming til å løse boligutfordringene i de store byene. Det haster derfor å få boligmeldingen på bordet. Venstre mener bl.a. at det er helt nødvendig å gjennomgå dagens forskrift til plan- og bygningsloven med tanke på både å gjøre det enklere, raskere og billigere å bygge — selvsagt så lenge viktige kvalitets- og sikkerhetskrav er ivaretatt, understreker Tenden.

– Statsråd Navarsete har varslet at hun vil møte representanter fra byggenæringen i nær fremtid, og at hun vil vurdere å endre noen av forskriftskravene. Hvilke konkrete krav er det statsråden vil vurdere å fjerne, utfordret Tenden i debatten.

Oppløftende svar

I sitt svar til Tenden understreket statsråd Navarsete at hun hadde «en klar ambisjon» om å få til forenklingstiltak som gjør at byggeprosessene skal gå greiere enn i dag. Hun bekreftet også at miljøvernministeren, som har ansvar for planverk, har samme ambisjon.

-Selv om statsråden ikke klarte å svare konkret på hvilke boligkrav som skal forenkles mener jeg dette var et oppløftende svar. Hovedpoenget er at statsråden må gå inn i dette med en tydelig ambisjon om forenkling. Alt for mange utbyggere og privatpersoner opplever daglig stor frustrasjon i møtet med et overbyråkratisk prosessystem knyttet til det å bygge, renovere eller gjøre endringer i egen bolig. Det må få vi en slutt på, understreker Tenden.

•Les referat fra replikkvekslingen her
•Les også: Må bli enklere å leie ut

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**