– Må satse konsekvent på forskning

– Nå ser vi langtidseffektene av regjeringens hvileskjær i forskningssatsingen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. I dag ble det klart at de norske universitetene ligger på bunn i Norden, og at ingen av dem er å finne blant de 200 beste i verden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 Trine Skei Grande.

Trine Skei Grande.
Foto: Helene Z Skulstad

Dagens Næringsliv presenterer i dag resultatene fra universitetsrankingen til Times Higher Education, der Universitetet i Oslo, som beste norske universitet, faller fra 181. til 202. plass. Universitetene i Bergen, Trondheim (NTNU) og Tromsø ligger henholdsvis på 228., 251. og 301. plass. Ingen går fram på rankingen siden i fjor.

– Noe av det første Stoltenberg-regjeringen gjorde var å innføre et hvileskjær i forskningssatsingen, sier Skei Grande. – Det ser vi resultatene av i dag. Nå trenger vi en regjering som satser konsekvent og langsiktig på forskning.

Venstre-lederen legger i dag fram et forslag for Stortinget der hun ber regjeringen tidfeste målet om 3% av BNP til forskning, og legge frem en forpliktende årlig opptrappingsplan for hvordan forskningsmålet skal nås innen 2020.

– Vi må øke basisbevilgningene og satse mer på spisskompetanse gjennom sentrene for fremragende forskning, sier Skei Grande. – Vi kan ikke vente på forskningsmeldingen som er lovet til våren. Det første løftet må komme allerede i statsbudsjettet som legges fram neste uke.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**