Behov for sterkere grep om kommunale prosjekter

Venstre ser alvorlig på de budsjettavvik som Formannskapet i går ble presentert. Det er nødvendig at grep tas for å sikre at politiske vedtak kan følges opp innen vedtatte rammer, og at de folkevalgte holdes orientert om den prosessen som foregår for å sikre at det skjer. Vi har tillit til at rådmannen vil klare dette, og gir henne vår støtte i det arbeidet hun allerede har startet opp med å rydde opp i den situasjonen som man nå har avdekket i forhold til mangler i prosjektbudsjettering og prosjektgjennomføring.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Venstres gruppeleder, Anja Berggård Endresen, brukte Sola Svømmehall som et eksempel i sitt innlegg da avvikene ble diskutert. Opprinnelig lå renoveringen inne i budsjettet for 2004 der man vedtok å bruke 3,5 millioner for at svømmehallen skulle oppnå tilfredsstillende standard.. Prosjektet var ferdigstilt i 2005, men er fremdeles ikke avsluttet finansielt. Rammen for budsjettet er per 2012 blitt økt til 14 millioner og det man har på bordet i dag, og som det søkes om i ekstra midler tilsvarer summen av det hele prosjektet opprinnelig skulle ha kostet nemlig rundt 3,5 millioner i prosjekt 59503 — Sola svømmehall.

Svømmehall

Foto: Wikipedia

Venstre føler at de er lydhøre når opposisjonen kommer med innvendinger og synspunkter knyttet til flertallets politikk. Dersom opposisjonen sitter på faktakunnskap, som administrasjonen ikke har klart å fremskaffe i sin saksutredning, imøteser vi gjerne at denne informasjonen tilflyter oss i forkant av at sakene skal behandles politisk. Det ville uansvarlig av oss å skulle måtte ta stilling til informasjon fra anonyme kilder eller andrehåndsinformasjon som vi får vite om i selve de politiske møtene. Vi inviterer derfor opposisjonspartiene til i større grad å være aktive for å dele på informasjon som kan være avgjørende for at vi får best mulig beslutningsgrunnlag i fremtidige prosesser.

Fremlegget av overskridelsene som rådmannen skisserer sier noe om viktigheten av gode prosesser både knyttet til prosjektbudsjettering og prosjektgjennomføring. Dynamiske prosjekter som utvikles underveis er både dyre prosjekter, samt prosjekter som i mindre grad ser helhetsbildet i kommunens behov. Det er derfor viktig at man følger bedre opp i både rutiner og gjennomføring, og vigir rådmannen brede fullmakter i det arbeidet hun allerede har påbegynt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**