Egen spesialenhet i politiet mot seksualisert vold

VG og flere andre medier melder idag at etterforskning av voldtekter tar for lang tid. Venstre har foreslått en rekke tiltak knyttet til bekjempelse av voldtekt, bla. basert på Voldtektsutvalgets anbefalinger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Like før jul fremmet Venstre et forslag om å opprette en egen spesialenhet i politiet med ansvar for seksualisert vold (SEPOL) for å få fortgang i arbeidet med å bekjempe og etterforske voldtekt.

Trine Skei Grande på KinoKino

Foto: Tormod Rossavik

– Vi har lenge vært frustrert over mangelfull oppfølging av tiltakene. Voldtekt er en forbrytelse av ekstremt krenkende karakter. Nå må vi få på plass et nasjonalt sedelighetspoliti og så må Staten begynne å jobbe på lag med lokale myndigheter i kampen mot voldtekt, sier partileder Trine Skei Grande til VG Nett.

Spesialkompetanse
Blant tiltakene i forslaget var en ny sentral enhet i politet (SEPOL), egne team for seksuelle overgrep (SO-team) i politidistriktene og gratis oppfølging hos psykolog.

– Når det skjer et drap, blir Kripos hentet inn fordi de har spesialkompetanse på det. Men det forventes av et lite lensmannskontor at de skal forholde seg til noe så spesielt som voldtekt. Også det krever spesialistkompetanse. Vi må innse at voldtekt er en spesiell type kriminalitet, som krever en egen kompetanse, sier Skei Grande.

Så snart regelverket tillater det vil Venstre fremme forslaget på nytt.

– Vi tror det er mulig å få til, men det krever politisk vilje også fra regjeringspartiene, sier Venstre-lederen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**