NRK melder i dag at mens det for tre år siden var over 11 prosent av dem som er i alderen 25 til 34 år som enten var i ferd med å starte sin egen bedrift, eller nettopp hadde vært med på å starte en bedrift, er tallet redusert til 8,1 prosent i dag For aldersgruppen 18 til 24 år har nedgangen vært like bratt. Mens det i 2009 var nesten 9 prosent som drev gründervirksomhet, har dagens tall falt til 4,9 prosent.
Det er en vært urovekkende og skremmende utvikling og kan skyldes at det offentlige virkemiddelapparatet for gründere generelt og for unge gründere spesielt, er for dårlig. Velferdsstaten vår er i stor grad er avhengig av større konkurransekraft, nyskapende gründere og vekstbedrifter. Da må vi legge forholdene til rette for mer nyskaping, mer verdiskapning og flere gründere, sier nestleder i Venstre Terje Breivik.
– Studenter som velger å starte for seg selv innen 7 år etter endt utdannelse må gis rentefritak og betalingsutsettelse på studielånet i inntil tre år. Slik stimulerer vi flere unge til å starte for seg selv. Vi må dessuten utvide stipendordninger for dem som ønsker å etablere studentbedrifter, sier Breivik.
Tilgang på risikovillig kapital
Vi må dessuten i langt større grad bruke skattesystemet for å fremme flere småbedrifter. Venstre vil redusere skatten på arbeid gjennom å øke bunnfradraget og sikre bedre tilgang på risikovillig kapital gjennom skattestimulans til såkalte "Business Angels", en ordning med skattelette til privatpersoner eller bedrifter som går inn i gründerbedrifter i oppstartfasen med både sin kapital og sin kunnskap om forretningsdrift, sier Breivik
– Generelt handler det også om å sikre bedre tilgang til risikovillig kapital for gründere gjennom det offentlige virkemiddelapparatet og gjennom skattestimulans for private investorer. Venstre vil etablere en såkalt KapitalFunn-ordning, hvor det gis skattefradrag for private investeringer i oppstart- og tidlig fase av nye virksomheter, sier Breivik.