Signalbygg og sentrumsplan

I et leserbrev klargjør varaordfører Hanne Nora Nilssen bakgrunnen for at Venstre ønsker en ferdigstillelse av sentrumsplanen før store byggeprosjekt godkjennes. Les hele Nilssens innlegg her:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Dispensasjoner, signalbygg og sentrumsplan
En klargjøring av Venstres standpunkt

I Helgelands Blad den 14.september, uttaler leder i planutvalget at, sitat: "Dersom signalene fra utvalgets medlemmer er slik jeg har oppfattet det kan det søkes om dispensasjon fra dagens plan. Så kan planutvalget behandle den ut fra de fremkomne signaler før ny sentrumsplan er vedtatt". Planutvalgsleder presiserer riktig nok at det ikke er gjort vedtak om dette i planutvalget.

Som fast medlem i planutvalget for Venstre, vil jeg presiserer at Venstre ikke vil stemme for en dispensasjon av gjeldende reguleringsplan til bygging av ti etasjers hotell. Dette av flere årsaker.

1) Mindre endringer i reguleringsplan?

Mindre reguleringsendringer, i henhold til plan — og bygningslovens § 12-14, kan vedtas av planutvalget etter en begrenset høringsrunde. Mindre endring defineres som: "endringer som ikke har nevneverdig betydning for berørte parter og interesser" (NOU 2003: 14 s. 326)

Å øke antall etasjer i et sentrumsbygg fra fire til ti, er ikke å anse som en mindre reguleringsendring. Dette betyr at det må kjøres en reguleringsprosess i tråd med reglene i Plan — og bygningsloven, dersom man ønsker å øke byggehøyden som beskrevet.

2) Vil avvente ferdigstilling av sentrumsplanen

Da reguleringsplanen for Sandnessjøen bad og kulturhus ble vedtatt, satte Venstre fram forslag om å utsette videre behandling av reguleringsplanen i påvente av ferdigstillelsen av Sentrumsplanen. Dette fordi vi ville sikre at det ble tatt tilstrekkelig hensyn til helheten i sentrumsbebyggelsen. Dessverre ble dette forslaget stemt ned.

Arbeidet med sentrumsplanen ble startet i oktober 2009. Målet med planarbeidet har vært å gjennomføre en åpen planprosess med bred deltagelse og reell medvirkning, slik at man kan oppnå felles forståelse for utfordringer og enighet om retningslinjer for Sandnessjøen sentrum. Når planen ennå ikke er ferdig, må vi derfor trå svært varsomt for ikke å undergrave Sentrumsplanens betydning allerede før den er vedtatt. Folk skal ha tillit til Alstahaug kommune når kommunen kjører i gang en bred planprosess for å utvikle Sandnessjøen sentrum. Denne medvirkningen blir ikke reel når de samme politikerne, samtidig som sentrumsplanen ferdigstilles, vedtar nye planforslag og gir dispensasjoner til store byggeprosjekt i sentrum. Planer skal utarbeides i forkant, og ikke utformes etter private aktørers ønsker i etterkant.

3) Signalbygg bør avklares gjennom egen reguleringsplan

Pbl sier det må stilles strengere krav til utforming av tiltak som i kraft av sin størrelse eller plassering har en dominerende effekt på sine bygde eller naturlige omgivelser. En eventuell utvidelse av Hårek Hotell fra fire til ti etasjer vil av den grunn måtte utløse strengere krav til utforming, siden "signalbygget" i høyeste grad vil ha en dominerende effekt på sine omgivelser. Signalbygg bør derfor avklares i hvert enkelt tilfelle gjennom egen reguleringsplan. En reguleringsplanprosess vil legge til rette for gode og grundige uttalelser fra de som berøres av bygget. Disse tilbakemeldingene vil igjen gi oss politikere et best mulig beslutningsgrunnlag.

Hastverk er lastverk!

Venstres holdning om å avvente avgjørelsen i store byggeprosjekter inntil Sentrumsplanen er vedtatt, kommer til å bli kritisert fordi dette vil forsinke flere byggeprosjekter. Flere ganger har det imidlertid vist seg at utbyggere ikke har slik hastverk. Utbyggerne har langt bedre tid enn hva de gir uttrykk for. Dette er reguleringsplanen for Nye Skansen og Sjøbergsgate et eksempel på.

I forbindelse med reguleringsplanen for Nye Skansen og Sjøbergsgate gav ikke planutvalget administrasjonen tid til å kunne vurdere den tekniske kvaliteten på planforslaget før kommunestyrets vedtak. Dette fordi det "hastet" slik med å få komme i gang, og det var veldig viktig å få vedtatt planen så raskt som mulig. I ettertid har dette medført en del problemer, spesielt i tilknytning til veg- og parkeringsløsninger. Reguleringsplanen ble i all hast vedtatt i slutten av 2009, og nå i 2012 har vi fortsatt ikke fått dette nye kjøpesenteret på plass.

Hanne Nora Nilssen
Varaordfører, Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**