Venstre verner om Lofoten og Vesterålen

Venstre er miljøgarantisten i norsk politikk, og støtter derfor ikke opp om prosesser for åpning av oljeboring i Lofoten og Vesterålen, skriver leder i Harstad Venstre, Maria Serafia Fjellstad, i en kronikk i dagens Harstad Tidende.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Venstre er miljøgarantisten i norsk politikk. Med en bærekraftig framtid for øyet må kortsiktighet og særinteresser vike, og føre-var-prinsippet ligge til grunn. Venstre gikk derfor ved sist Stortingsvalg til valg på å innføre vern mot petroleumsaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen, noe Harstad Venstre gjentok i sitt program foran kommunestyrevalget i fjor høst. Norske miljøpolitikere innkasserte en delseier da forvaltningsplanen ble vedtatt juni 2011, med regjeringens nei til oljeboring i nettopp dette området. Nå skal Harstad kommunestyre vedta Harstads petroleumsstrategi, og igjen løfter vi i Venstre fanen for å verne om dyrebare fiske- og naturressurser.
Ingen angrerett
Forvaltning av norsk sokkel handler om å gi tillatelse til utvinning av noen områder, og verne om andre — og her er nettopp Lofoten og Vesterålen områder med unike naturressurser som derfor bør vernes. Ved utbygging av naturlandskap finnes det ingen angrerett — naturressurser må derfor utnyttes med et langsiktig perspektiv. Lofoten og Vesterålen er en verdensarv vi er satt til å ivareta, et sårbart område som torskens fødeavdeling, sildelarvenes ferdselsåre, habitat for spermasetthval og vågehval, lundefuglenes rede, og med et av verdens største korallrev. Havforskningsinstituttet og Direktoratet for Naturforvaltning er blant dem som fraråder oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Sokkelen her er også smal; slik at eventuell drift vil komme svært nært land med de risikoene det medfører.
Harstad som nordnorsk oljehovedstad
Harstad Venstre ønsker å tilrettelegge for petroleumsnæringen i byen, og støtter opp om prosesser som gir bedre vilkår og kan gi nye arbeidsplasser. Harstad Venstre er imidlertid opptatt av at vekst i denne næringa ikke skal gå på bekostning av de naturressursene vi også er satt til å forvalte. Avgjørende for Venstre blir da måten vi utnytter oljealderen også til å fase inn ny energi og ny industri, og at vi gjennom oljealderen fortsetter å videreutvikle vår oljevernberedskap. Innenfor petroleumsnæringen vil etablering av det fjerde driftsmiljøet ved Statoil i Harstad gi ringvirkninger for hele landsdelen med ytterligere etableringer av industriklynger, øvrig petroleumsvirksomhet og samtidig ringvirkninger også på infrastruktur, samferdsel og generell vekst. Harstads rolle som nordnorsk oljehovedstad er med dette på ingen måte avhengig av samtidig åpning for oljeleting i nærområder som Lofoten og Vesterålen.

Venstre er miljøgarantisten i norsk politikk, og støtter derfor ikke opp om prosesser for åpning av oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Maria Serafia Fjellstad, gruppeleder Venstres kommunestyregruppe/ leder Harstad Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**