Innlegg: Små mennesker – onde handlinger

Bystyrerepresentant Eva Kvelland (V) skriver om helgens angrep på romfolket i dagens Fædrelandsvennen. – Jeg tåler mye i ytringsfrihetens navn, men jeg tåler ikke at dere går fra holdning til handling. Fra agitasjon til angrep, skriver Kvelland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


I møte med små mennesker blir ord fryktelig fattige. Mest av alt ønsker jeg å se dere inn i øynene og lete etter angeren og skammen. I helgen truet dere romfolk i Kristiansand med kniv, og gikk fysisk til angrep på det nylig oppsatte sanitæranlegget. Det er vanskelig å reagere med noe annet enn avsky mot de valgene dere tok.

Vi skal tåle mye i ytringsfrihetens navn. Jeg tåler at dere er mot tigging. Jeg tåler at dere er mot å bygge sanitæranlegg. Jeg tåler at dere vil kaste romfolk ut av landet. Jeg tåler til og med at dere kommer med hatske og nærmest rasistiske uttalelser. Jeg aksepterer deres rett til å ha sterke meninger, og derav min rett til å forsøke å bevise at dere tar feil. Jeg tåler mye i ytringsfrihetens navn, men jeg tåler ikke at dere går fra holdning til handling. Fra agitasjon til angrep.

Facebook-siden «Få tiggerne vekk fra Kristiansand» har lenge vært en arena for tidvis hatske holdninger og tilsynelatende tomme trusler mot romfolk som tigger i Kristiansands gater. Når noen nå har valgt vold fremfor ord, har de samtidig tatt steget over i det jeg ville forventet at de 2629 tilhengerne av Facebook-siden ville tatt avstand fra. Likevel ser vi at helgens handlinger mottar både anerkjennelse og verbale støtteerklæringer. At noen applauderer vold er mest av alt skremmende — og fryktelig trist.

Når alt kommer til alt, er det fristende å si: Tilgi dem ikke, for de vet hva de gjør. Dessverre er jeg ikke sikker på om de gjør det. Men jeg er sikker på at helgens handlinger ikke høster bred støtte hos folk flest. Heller ikke blant dem som mener at tigging bør forbys og at sanitæranlegget aldri burde vært bygd. Det er nemlig langt fra holdninger til handlinger i denne saken. Det første er en del av demokratiet — det andre er et resultat av små menneskers ondskap.

Eva Kvelland
Bystyrerepresentant for Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**