Venstre prioriterer kollektiv, skole og velferd

I dag lanserer Venstres programkomité, ved leder Guri Melby, førsteutkastet til Venstres stortingsprogram for 2013-2017. Leder i Oslo Venstre, Toril Berge, har sittet i programkomiteen, og er fornøyd med at man går inn for en tydelig prioritering av miljø, utdanning og fattigdomsbekjempelse.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


– Programkomiteen har gjort et grundig arbeid, og legger opp til en omfattende satsning på kollektivtransport i og mellom de store byene. Det er viktig for Oslo at staten bidrar til finansiering av de store samferdselsprosjektene, og en storsatsning på tog, spesielt Intercity-triangelet, vil være et avgjørende bidrag til en fortsatt miljøvennlig transportvekst i hovedstaden, sier Berge, og trekker også frem fattigdomssatsningen og utdanningspolitikken som spesielt viktige for Oslo Venstre.

– I Norge har vi tradisjon for å smøre sosialhjelpsordninger tynt utover store deler av befolkningen. I Venstre er vi mer opptatt av å hjelpe de som trenger det mest, og derfor går programkomiteen inn for blant annet gradert oppholdsbetaling i barnehage og SFO, samt omfordeling av barnetrygden. I tillegg vet vi at utdannelse er det viktigste et land kan satse på for å utjevne sosiale forskjeller. At programkomiteen legger opp til en styrking av utdanningsinstitusjonene er derfor et viktig bidrag både til Norges fremtidige konkurranseevne, og muligheten for enkeltindivider for å skape et bedre liv for seg selv og sin familie, sier Berge, og understreker at Venstre fremdeles har den mest radikale rusomsorgspolitikken, blant annet gjennom satsning på heroinassistert behandling og fjerning av aldersgrensen for legemiddelassistert rusbehandling (LAR).

Berge ser nå frem til en bred diskusjon om de mange forslagene programkomiteen lanserer.
– Første anledning til å diskutere programutkastet blir allerede i kveld, på Oslo Venstres medlemsmøte på Litteraturhuset. Så skal debatten gå gjennom høsten i lokallag landet over. Vi forventer at det som vanlig kommer mange gode innspill fra hele landet, og i programkomiteen gleder vi oss til å fortsette arbeidet frem mot landsmøtet neste vår, avslutter Berge.

Nedenfor følger en oversikt over noen av de mest Oslo-relevante forslagene i programkomiteens førsteutkast. For ytterligere kommentarer, kontakt Toril Berge på tlf. 934 27 082. Programutkastet kan også lastes ned fra Venstres sentrale nettsider.

Utdrag fra Programkomiteens førsteutkast:

Kollektiv
Venstre vil at trafikkveksten i og mellom de storebyene skal tas kollektivt, i hovedsak med skinnegående transport. For å nå dette målet, vil Venstre øke belønningsordningen for kollektivtrafikken til en milliard i året, og gi kommunene stor frihet til å ta i bruk ulike virkemidler for å sikre at målene nås. I tillegg vil Venstre gi kommunene incentiver til å satse på innfartsparkering ved kollektivknutepunkter, og opprette en egen post på statsbudsjettet til planlegging, investering og drift av kollektivtrafikk i storbyregionene, der staten tar 50% av utgiftene ved store prosjekter.

Jernbanenettet er også viktig for samferdselen i Oslo. Venstre vil tredoble investeringene til jernbanen, bygge Intercity-triangelet tilrettelagt for høye hastigheter og halvtimesfrekvens innen 2025 og bygge ny jernbanelinje mellom Oslo og Hønefoss. Et moderne dobbeltspor på Østfoldbanen vil være første etappe i utbygging av høyhastighetsbane til Europa.

Andre tiltak:
•Etablere flere ladestasjoner for El-biler
•Kreve at alle busser i kollektivtrafikken går på klimavennlig drivstoff
•Fjerne unntak for CO2-avgift innen transportsektoren

Skole
Venstre vil at skolen skal være tilpasset alle elever. Skolene bør ha stor frihet til å tilrettelegge undervisningen samtidig som de arbeider med å styrke elevenes basisferdigheter. Det viktigste for Venstre er å satse på læreren, gjennom å styrke rekrutteringen til lærerutdannelsen og tilby videre- og etterutdanning til lærere i grunn- og videregående skole. Venstre vil også gjøre det attraktivt for mastergradsutdannede å jobbe som lærer, ved å redusere studiegjeld eller etablere en stipendordning.

Andre tiltak:
•Gi kommuner mulighet til å innføre karakterer i 7. trinn.
•Innføre obligatorisk fremmedspråk i tillegg til engelsk fra 5. trinn
•Legge til rette for mer praktisk opplæring i ungdomsskolen
•Styrke PPT og skolehelsetjenesten
•Tillate etablering av friskoler uten religiøst eller alternativt pedagodisk grunnlag, som et supplement til den offentlige skolen

Bolig
Venstre vil bygge ut 2 500 studentboliger hvert år med 30 % statlig finansiering, og gjøre det lettere å etablere samskipnader, stiftelser og selskaper som har som mål å utvikle leiemarkedet for bolig. Kostnadsrammen for studentboliger og tilskuddet til nye boenheter må økes. Venstre vil også at studentbolig skal være et eget reguleringsformål og gi husbanken økte rammer for å gi lån til finansiering av utleieboliger.

Andre tiltak:
•Forenkle miljøkravene til nybygg ved å sette resultatmål fremfor detaljkrav
•Forenkle plan- og bygningsloven
•Redusere egenkapitalkravet ved kjøp av bolig fra 15% til 10%
•Forenkle regelverket for utleie av del av egen bolig
•Utforme et nytt regelverk for utleieboliger med mulighet for hjemkjøp, også for kommunale boliger

Velferd
Antall barn som vokser opp i fattige familier er økende, og Venstre ønsker derfor en større omfordeling og differensiering av universelle goder som barnetrygd, kontantstøtte og oppholdsbetaling i barnehage, slik at vi prioriterer å gi mer til dem som trenger det mest. Barnetrygden skal ikke gå til avkortning av sosialhjelp, og det bør innføres en nasjonal minstenorm for sosialhjelp, basert på SIFOs standard for livsopphold. Venstre mener også at straff ikke skal brukes for å løse sosial problemer, og vil derfor oppheve sexkjøpforbudet, og gå mot innføring av forbud mot tigging. Rusomsorg vil fortsatt være en viktig prioritering for Venstre. Vårt utgangspunkt er å bekjempe rusavhengighet, ikke rusavhengige. Rusavhengighet må møtes med medisinske og sosiale hjelpetiltak, ikke straff. Venstre vil sikre rusavhengige behandling innen 24 timer etter avrusning, og innføre et prøveprosjekt med heroinassistert behandling for de aller tyngste brukerne.

Andre tiltak
•Fjerne makspris og innføre gradert sats for oppholdsbetaling i barnehage og SFO
•Trappe opp tilskuddsordningen til frivilligeorganisasjoner som yter fritidstilbud til vanskeligstilte barn
•Utvide ordningen med gratis helsehjelp fra 16 til 18 år
•Styrke den økonomiske rådgivningstjenesten i NAV
•Fjerne aldersgrensen på Legemiddelassistert rehabilitering
•Endre sprøyteromsforskriften slik at røyking av heroin også tillates

Arbeidsmiljøloven
Venstre ønsker et mer fleksibelt arbeidsmarked hvor det er lettere for flere å få innpass. For mange vil et kortvarig engasjement, vikaroppdrag eller midlertidig ansettelse være inngangen til arbeidslivet. Tryggheten som gis gjennom stillingsvern og regler for arbeidstid og arbeidsmiljø skal gjelde for alle, uavhengig av tilknytning til fagforeninger. Venstre vil derfor frata fagforeningene vetorett over turnusordninger og gi bedrifter mulighet til å ansette folk midlertidig i 6+6 måneder, men begrense tiden det er lov å ha ansatte i midlertidige stillinger fra 4 til 2 år.

Andre tiltak:
•Opprette flere lærlingplasser i stat og kommuner
•Myke opp regelverket slik at flere unge kan få relevant deltidsarbeid.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**