Hand-i-Hand for Livet

Forrige Torsdag (30.08.12), deltok flere hundre Askøyværinger i en aksjon for sikring av Askøybroen mot ytterligere selvmordsforsøk. Aksjonen ble arrangert av frivillige ildsjeler og var tilrettelagt som en symbolsk “gå sakte aksjon” for bedre kvalitet innen psykisk helse og et forsøk på å avtabuisere temaet selvmord.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Før selve "gå sakte aksjonen”, hadde flere mennesker møtt opp for å snakke om temaet selvmord og hvordan blant annet påvirker familie, venner og bekjente. Organisasjonen LEVE (Landsforeningen for etterlatte ved selvmord), holdt appell om hvordan det er å miste noen som står en nær og hvordan man skal kunne takle et selvmord i etterkant, samt hvordan man kan være med på forebyggende arbeid.
Selv om dette var et upolitisk arrangement, hadde flere politiske skikkelser tatt turen til aksjonen for å vise støtte og solidaritet; deriblant Askøy kommunes ordfører Siv Høgtun og fylkesordfører Tom-Christer Nilsen.

Foruten de obligatoriske representantene deltok også Venstre mannsterke i aksjonen, ved representasjon av flere medlemmer og representanter. Bystyremedlem i Bergen Venstre og medlem i Komité for helse og sosial, Erlend Horn, deltok i

Erlend Horn

Foto: Magne Turøy

aksjonen for å vise støtte og solidaritet med de mange fremmøtte.
I egne ord beskriver Horn det hele som veldig sterkt.

– Det var en veldig fin og verdig markering som gav et sterkt signal til både fylkeskommunen og statens vegvesen: broen må sikres nå!
Grunnen til at mennesker velger og ta selvmord er kompleks, og det krever innsats på en rekke samfunnsområder. Å sikre en bro alene er ikke nok, men det kan utgjøre en forskjell som kan bety alt for en enkelt familie.

I etterkant av folkeaksjonen kan man si at den har vært en suksess, og at den har ført til at en etterlengtet debatt rundt emnet nå finner sted.

Askøy Venstre støtter sterkt sikring av Askøybroen, noe som kom fram den 27.mars tidligere i år, når lokallaget tok initiativet til å sikre broen i utvalget for oppvekst og levekår. Men, arbeidet stopper ikke her. Leder i Askøy Venstre, Daniel

Daniel Gunnarsen

Foto: Daniel Gunnarsen

Gunnarsen, har vært lenge vært engasjert i saken og ser på forrige ukes aksjon som svært positiv:

– Det er veldig bra at en slik aksjon har funnet sted og at denne saken nå får den oppmerksomheten som den fortjener. Jeg er mer sikker nå enn jeg var tidligere i saken om at Askøybroen kommer til å bli sikret, og jeg ser fram til å se de fysiske endringene. Signalene fra fylket er positive, så dette lover godt!

Samtidig understreker lokallagslederen at det fortsatt gjenstår mye arbeid på området:

– Selvmord er et veldig alvorlig tema som krever mye fra mange parter, og det er viktig at vi nå ser på selvmord i relasjon til psykisk helsevern. For å kunne få ned selvmordsstatistikken og for å bedre tilværelse for mange mennesker som sliter psykisk, må vi satse tyngre innen psykisk helsevern. Å sikre Askøybroen er et steg i riktig retning, men vi har fortsatt en lang vei igjen å gå med tanke på forebyggende og behandlende arbeid.

Askøy Venstre i sin sak kommer til å fortsette å sette psykisk helsevern på dagsorden i tiden som kommer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**