Skyld på deg selv Johan Bauman

Johan Bauman uttaler til DT at utsettelsene i utbyggingen av Solbakken er til hinder for fremtidig boliguttnyttelse i Drammen og skremmer eventuelle investorer bort, med klar brodd mot nabogruppa, fylkesmannen og Venstre.
Det er å skyte budbringerene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Høyre bør istedenfor ta en alvorlig selvransakelse.
Venstre ønsker i likhet med Bauman en tett boligutnyttelse av sentrum. Det ønsker også naboene i Solbakken.
Men de ønsker også noe annet. At Drammen planlegges på en god måte med åpne prosesser og hvor det er ryddige reguleringsplaner som avklarer rettigheter og plikter. Den siste reguleringsplanen for Solbakken ble vedtatt av bystyret i 2004. Var det den gang mindre viktig for Høyre med tett blokklignende boligutvikling av Solbakken? Isåfall hvorfor sørget da ikke Høyre for å vedta en plan som legger opp til dette?
I 2011-12 avviker Høyre og AP i bystyret fra nesten samtlige punkter i sin nylig vedtatte reguleringsplan for Solbakken. Er det dette som kalles å "invitere investorer"?
Og vise at Drammen ikke forholder seg til egne vedtak?
Det er også uryddig ovenfor eiendomsmarkedet. En eiendom er ikke verdt mer enn det reguleringsplanen legger opp til av utnyttelse. Dersom enkelte eiendomsinvestorer kan søke unntak fra samtlige krav i reguleringsplanen, hvordan kan kommunen argumentere med å holde igjen ovenfor andre uten at det forstås som urimelig forskjellsbehandling?

Vilkårlig utbygging

I Drammen drives byutvikling på unntak fra reguleringsbestemmelser. Politikere vedtar en plan og utbygger etter helt andre forutsetninger.
Det er dette fylkesmannen, Venstre og naboene til Solbakken nå ønsker en stopper for.
Javisst er det greit med små unntak fra gjeldende reguleringsplan, det kan til og med være helt nødvendig, man trenger ikke være mer firkanta enn nødvendig. Men å snu trill rundt på hele intensjonene bak en plan slik man gjør i dette tilfellet er et alvorlig angrep på naboers rettigheter.
Ny reguleringsplan
Dersom Høyre ønsker å utvikle Solbakken etter de intensjonene de legger frem, inkludert riving av verneverdig bebyggelse så må det fremmes en ny reguleringsplan.
Høyre og AP ble advart av underskrevne og naboer til Solbakken i denne saken. Det ble pekt på at et eventuellt vedtak i bystyret kunne være lovstridig og at prosessen ikke kunne gå videre på denne måten. Mine bange anelser bekreftes nå av fylkesmannen i sitt vedtak. Det er trist at Høyre ikke valgte å høre på gode råd i denne saken, trist for Høyre selv, men for byen er det positivt at verneverdig bebyggelse blir stående og at man får en mer harmonisk fortetting i tråd med opprinnelig reguleringsplan.
Høyre skyld
Høyre og Bauman har selv skyld i at Solbakken ikke bygges ut etter deres egne ønsker. Man skremmer bort investorer og hindrer boligutnyttelse med dårlig politisk behandling og sleivete saksbehandling. Skal vi få en høyere boligutnyttelse i Drammen må vi rett og slett følge planprosesser og omregulerere flere områder, samt verne andre. Venstre vil stille seg positiv til en slik helhetlig prosess og få slutt på adhoc planleggingen av Drammen.

Ståle Sørensen

Foto: Erik Hörluck Berg

Ståle Sørensen
Politisk nestleder Drammen Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**