Vil ha arkivplass for lokalhistoriske dokumenter

Venstres Øystein Smidt stiller spørsmål til ordfører om muligheten for å bevare lokale dokumenter og protokoller i det nye biblioteket. Ønsket er å bevare lokalhistorisk informasjon for framtiden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Arkivplass for dokumenter til lag og foreninger

Av erfaring vet jeg at mange lag og foreninger og politiske partier strever med å holde orden på hvor historiske dokumenter og protokoller befinner seg. For de som har klubbhus eller andre egne lokaler er nok dette som oftest i skikkelig stand. For andre er det vel lagets sekretær som holder orden på dette. Tillitsvalgte kommer jo og går, og det kunne vært formålstjenlig å ha et egnet og tilgjengelig sted for arkivering som alle visste hvor var. Det er nok mye historisk og uerstattelig materiell som kan ha gått tapt fordi dette er blitt liggende og ikke overlevert den neste tillitsvalgte.

I mitt arbeid med å skrive Nes Venstres historie var det av stor betydning å ha protokoller helt tilbake til rett etter krigen. Før krigen er det dårlig med egen dokumentasjon, og det ble derfor kommunens arkiv og delvis Nasjonalhistorisk Institutt og Nasjonalbiblioteket som ble kilder til de tidligere tiders aktiviteter.

Øystein Smidt

Foto: Birger Areklett

Et egnet offentlig sted for slik arkivering kunne være biblioteket som nå er på flyttefot til nye og større lokaler. Spørsmålet til ordføreren er derfor om han kan undersøke om et slikt arkiv for lag og foreninger kan etableres i disse lokalene. Hvert lag eller forening kunne da kjøpe seg noen hyllemeter. Slike arkiv bør jo da være offentlige slik at nye lokalhistorikere kunne ha gode primærkilder for sitt arbeid.

Øystein Smidt

(Spørsmålet blir tatt opp i neste kommunestyremøte)

Les mer:
Visjon og virkelighet — Venstre i Nes i 100 år

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**