Bære lækkert!

Fisketurisme og “fishspots” er en etterspurt vare blant norske og utenlandske turister. Hedmark Venstre vil konkretisere gjeldende Plan for opplevelsesnæringer i Hedmark. sikre bærekraften for fiskeressursen, skape grunnlag for bedre lønnsomhet i reiselivsnæringene, samt bedre muligheter for fritidsfiske for innbyggerne i Hedmark

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Grønn politikk

Foto: A.Hovstø

Hedmark Venstre jobber for bærekraftig utvikling av opplevelsesnæringene i Hedmark!
Mirjam Engelsjords forberedte forslag om langsiktig og bærekraftig satsing på Innlandsfisketurisme i Hedmark ble enstemmig vedtatt i Fylkestinget denne uka. – Hedmark Venstre tar ansvar for å konkretisere "Plan for opplevelsesnæringer i Hedmark", når posisjonen somler med å komme på banen, uttaler Mirjam Engelsjord. Nå mangler det bare å følge opp med bevilgninger i neste års fylkesbudsjett. Det beste eksempel på at satsingen er underveis er at "Fishspot" i Nord-Østerdalen har fått tildelt et nasjonalt ansvar for å koordinere hele næringen. Da skulle det bare mangle om ikke fylkeskommunen legger til rette med rammebetingelser og for å sikre bærekraften til denne verdifulle naturressursen.

Toppkandidater 2

Foto: S.Skjævesland

Forberedt forslag fra Mirjam Engelsjord, Venstre
Bakgrunn for forslaget:
En felles satsing på innlandsfisketurisme i Hedmark faller direkte inn under:
Regjeringens reiselivsstrategi, "Destinasjon Norge"
Landbruksmeldingen, Meld. St. 9, (2011—2012), " Om Landbruks- og matpolitikken"
Regional plan for opplevelsesnæringene i Hedmark 2012 — 2014(2017), "Opplevelser i Hedmark"
Innlandsfiskeforvaltningen 2010 — 2015 (Forvaltningens strategier og mål for 2010 — 15, DN rapport 6 — 2010)
Regionale strategier og kommunale planer for næringsutvikling og reiseliv
Bakgrunn – Hedmark har alle de attraktive innlandsfiskeartene som etterspørres i fisketurismesammenheng. I dag har Hedmark kommet et stykke på vei til å bli en destinasjon for fisketurisme, men det er utfordringer knyttet blant annet til produktutvikling og fellestiltak. Noe av utfordringen kan knyttes til fordeling av inntekter og ansvar for utviklingen.
Erfaringstall fra tidligere undersøkelser (NINA) tilsier at:
•10 % av den totale omsetning som tilreisende fisketurister bidrar med, kan kobles direkte til inntekter av fiskekort. (rettighetshaverne)
•90 % av total omsetning som tilreisende fisketurister bidrar til er fordelt på annen type omsetning (overnatting, servering, reise, handel med mer.)
Rettighetshaverne har ansvaret for utviklingen av produktet, men sitter med begrensede inntekter og muligheter for å sikre en bærekraftig utvikling av produktet. Utvikling av fisketurisme kan heller aldri løsrives fra forvaltning av ressursen, og i den sammenheng har fylkeskommunen også en rolle.
Hvorfor skal fylkeskommunen engasjere seg?
Hovedmålet i plan for opplevelsesnæringene er "å legge til rette for økt og bærekraftig verdiskaping i opplevelsesnæringene i Hedmark".
En god utviklingsstrategi kan både sikre bærekraften for fiskeressursen, skape grunnlag for bedre lønnsomhet i reiselivsnæringene, samt bedre muligheter for fritidsfiske for innbyggerne i Hedmark. En utvikling må være villet og trenger en overordnet samordning av rettighetshavere, reiselivsbedrifter, destinasjonsselskapene, fiskeforvaltningen, handels- og servicebedriftene m.fl.
Sør-Trøndelag fylkeskommune utlyser nærmere 1 million kroner årlig for å støtte "utvikling av jakt og fiskeprodukter" i eget fylke. En lignende ordning bør vurderes i Hedmark.
Hvorfor er tiden inne nå?
•Vi ser en positiv utvikling av fisketurismeprodukter i deler av fylket, bl a Nord-Østerdalen, Midt-Østerdalen, Engerdal og Trysil.
•Bedre organisering av rettighetshaverne enn tidligere
•Reiselivsnæringene trenger sommerprodukter og fiske er ett av de sentrale og aktuelle tema
•Det mangler en fellessatsing som kan utløse mer langsiktig effekt av satsingen for større deler av fylket og bidra til verdiskaping
•Ressursgrunnlaget er meget godt i store deler av Hedmark
•Kunnskapen om hvordan man skal lykkes er tilgjengelig og finnes i fylket
•Det finnes betalingsvilllige målgrupper for innlandsfisketurisme
•Andre regioner har gode resultater av å jobbe sammen om utvikling av fisketurisme
Fylkeskommunens rolle:
•Utvikle en handlingsrettet plan med virkemidler for en langsiktig og bærekraftig utvikling av Hedmark som en av de ledende fisketurismedestinasjoner i Norge, som del av fylkeskommunens rolle som regional utviklingsaktør.
Fylkestingets enstemmige vedtak:
Fylkestinget ber Fylkesrådet konkretisere en langsiktig satsing på innlandsfisketurisme som del av oppfølgingen av "Plan for opplevelsesnæringene". Satsingen innbærer fokus på en bærekraftig utvikling av en av Hedmarks mest verdifulle naturressurser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**