– Global oppvarming er den største utfordringen vår generasjon står overfor. Da er det kjempebra at vi får et bredt forlik som kan stå seg over tid som en grunnplanke i klimapolitikken. Det gir forutsigbarhet og tillit til at Stortinget tar ansvar for klimaet, uansett skiftende flertall, sier Trine Skei Grande.
Unødvendig politisk spill
– Regjeringen la fram en klimamelding med gode mål og visjoner, men uten en forpliktende plan med konkrete tiltak for hvordan vi skulle nå dem. Endelig, etter mye om og men og unødvendig politisk spill fra regjeringspartiene, er vi glade for å ha fått til et forlik som går lange skritt i riktig retning men ikke langt nok, sier Skei Grande.
– Siden opposisjonspartiene klarte å samle seg om mer ambisiøse klimatiltak enn de rødgrønne var villige til å gå med på, ser vi frem til å kunne forsterke klimapolitikken ytterligere etter 2013, fortsetter Venstre-lederen.
Hektiske dager
01.06.2012: Brudd i klimaforhandlingene
05.06.2012: Miljøorganisasjoner krever klimaforlik
29.05.2012: NRK: Opposisjonen med 34 konkrete forbedringer til klimameldingen
15.02.2012: Venstre fremmet klimamelding i Stortinget
Konkrete forbedringer
En av de viktigste sakene Venstre har fått gjennomslag for i forliket er en forpliktende satsing på klimatiltak i bygg. Oljefyring i private eiendommer og næringsbygg skal bli forbudt i 2020, mens oljefyring i alle offentlige bygg skal utfases i 2018. Det skal utvikles støtteordninger for å lette overgangen til miljøvennlig oppvarming av bygg.
En annen viktig seier i klimaforhandlingene er en offensiv satsning på kollektivtransport på vei og bane. Belønningsordningen for kollektivtransport skal økes med til sammen flere milliarder over de neste årene, og utbyggingen av InterCity-triangelet på det sentrale østlandsområdet skal settes i gang raskest mulig.
En tredje sak Venstre har vært opptatt av, og som nå er på plass, er at det skal utredes en egen klimalov som gjør de klimapolitiske målsetningene rettslig bindende. En slik lov er blant annet innført i Storbritannia og utredes i flere andre land. Formålet med en slik er å gjøre det vanskeligere for politikerne å løpe fra løftene sine i ettertid.
Andre viktige punkter:
En raskere opptrapping av klimateknologifondet (2016), hvorav ti mrd i 2013.
Dagens avgiftsfordeler ved kjøp og bruk av nullutslippsbiler videreføres ut neste stortingsperiode (2017), så fremt antallet ikke overstiger 50 000 kroner, og at dokumenterte resultater skal ligge til grunn for utbetaling av støtte fra ordningen.
Økte bevilgninger til Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) og opprettelse av et nytt forskningssenter for geotermisk energi.
Ambisjon om å bygge minst ett fullskala demonstrasjonsanlegg for fangst og lagring av CO2 fra innen 2020.
Utarbeide egen strategi for biogass.
Fortsatt stor avstand til egen klimamelding
– Selv om vi har fått til mye bra i dette forliket, er det fortsatt er stor avstand til Venstres egen klimamelding, som inneholder de tiltakene vi mener kreves for å løse den største utfordringen vår generasjon står overfor. Klimaforliket er viktig fordi det setter et minimumsnivå som alle parter forplikter seg på. Vi er ikke over målstreken ennå – vi har bare passert startstreken, sier Skei Grande.
Les: Her gir Skei Grande regjeringen klimatiltakene
– Da det forrige klimaforliket ble inngått i 2008, viste Venstre at vi klarte å få til mer i klimapolitikken sammen med Høyre og KrF enn regjeringspartiene klarte å få til seg imellom. Nå viser vi igjen at Venstre har muskler til å dra politikken i riktig retning.
Les: 17.01.2008: Avtale om klimaforlik i Stortinget
03.12.2011: Skei Grande: Gir regjeringen klimatiltak
Video: Video for Web