– Framtidas energisatsing må komme på fornybar og ikke på fossil energi. Da kan vi ikke ha en næringspolitikk som baserer seg på fortsatt vekst i petroleumsvirksomheten, sa Guri Melby, som er sentralstyremedlem i Venstre og leder i partiets programkomité. Hun deltok i morges på Framtiden i våre henders frokostdebatt med tittelen “Olje viktigere enn klima?” sammen med representanter fra regjeringen, miljøbevegelsen og oljeindustrien.
Må henge sammen
– Det er på tide at vi får en oljepolitikk og en klimapolitikk som henger sammen, og som danner grunnlaget for en ny næringspolitikk. I dag er disse to politikkområdene i stor grad motsetninger, sa Melby. – Oljepolitikken har gitt oss en sektor som sto for rundt en fjerdedel av de norske klimagassutslippene i 2011, som har økt sine utslipp de siste tjue årene, og som ser ut til å fortsette å gjøre det, ikke minst fordi regjeringen legger opp til fortsatt økt letevirksomhet på norsk sokkel.
Samtidig har vi en klimapolitikk som opprettholder målet om at den globale middeltemperaturen ikke skal øke med mer enn to grader. Klimaforskningen forteller oss at dersom vi skal nå togradersmålet, må vi la være å utvinne store deler av de olje-, gass- og kullreservene vi allerede har oppdaget.
– Hvis norske oljeinvesteringer skal være lønnsomme på lang sikt, klarer vi ikke å nå klimamålene våre, sa Melby. – Og hvis vi når klimamålene våre, klarer vi ikke tjene penger på oljeinvesteringene våre på sikt. Det er dilemmaet vi står overfor. Og når oljepolitikken og klimapolitikken ikke henger sammen, er det oljepolitikken som må innrette seg, ikke omvendt.
Må lykkes
– Vi i Venstre legger til grunn at vi skal lykkes med klimakampen, sa Melby. – Da må utvinningen og forbrenningen av fossile ressurser flate ut og på sikt gå ned. Skal vi få til det, må det bli mindre lønnsomt å utvinne olje og gass enn det er i dag. Da trenger vi økt pris på utslipp, og en rik tilgang på fornybar energi til konkurransedyktige priser. Vi må skape et marked for fornybar energi. Når det begynner å lønne seg, vil også investeringene komme.
Samtidig er det ingen tvil om at Norge også i lang tid framover skal ha en olje- og gassindustri, sa Melby. – Derfor er det også en viktig del av klimakampen å sørge for at industrien har en klimastandard i verdensklasse.
Først og fremst handler dette om hva vi skal leve av i framtida, sa Melby. – Alt for ofte handler klimadebatten bare om hva vi skal kutte, og hvordan vi skal få råd til ulike tiltak. Nå må vi bli flinkere til å se mulighetene som ligger i klimapolitikken, ikke bare problemer. God klimapolitikk kan faktisk også være god næringspolitikk.
Krever omstilling
I dag bindes svært mye kapital, både humankapital og økonomiske ressurser, opp i en næring som går en svært usikker framtid i møte, i alle fall hvis vi skulle lykkes med å få på plass ambisiøse, internasjonale klimaavtaler, mener Melby.
Oljenæringen framstiller det ofte som om miljøpartiene og miljøbevegelsen vil ha bråstopp i oljeindustrien. Men Melby mener det i realiteten er omvendt. Om vi fortsetter oljepolitikken som i dag vil bråstoppen komme – den vil bare skyves ut i tid.
– Vi kan ikke fortsette å gjøre oss avhengige av at verden vil ha olje til evig tid, men heller satse på ny teknologi, og bli ledende på nye områder, sa Melby. – Vi vet at vi ikke kan fortsette å utvinne og olje og gass til reservene tar slutt, i hvert fall ikke hvis vi vil være i nærheten av å nå klimamålene våre. Derfor må vi snart ta skrittet over i et klimavennlig lavutslippssamfunn. Og det krever både politisk vilje og mot.