Bevar Utekontakten i Mosjøen

I økonomiplanen for 2013-2016 foreslås det at Utekontakten legges ned i sin «nåværende form». Å legge ned et velfungerende tiltak (og i mange tilfeller det eneste tiltaket) for å spare 240 000 kr virker helt urimelig.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Utekontakten Mosjøen

Foto: Urvik

Vefsn kommune er deltaker i Fylkesmannens satsing "Vårres unga — vårres framtid" der de skal vurdere Vefsn samfunnet med bakgrunn i FNs barnekonvensjon. En viktig del i denne satsinga er i hvilken grad barn og unge har medvirking i egen hverdag. Som det står i plandokumentene er det naturlig at man nå tar en politisk vurdering av ungdoms medvirking i representative organer. Hvordan stiller dette seg i forhold til ungdommenes ønske om at Utekontakten skal bestå i den form den er i dag?

Utekontakten betyr enormt mye for enkelte ungdommer i kommunen. Det foreslås at Barne- og ungdomstjenestens innsparing tas fra Utekontaktens driftsmidler. Konsekvensen er at Utekontakten legges ned i sin nåværende form. På samme tid kan vi i samme økonomiplan se på enkelte behov som er ønsket men som ikke kom med i denne omgang. Innen omsorg ønsket man bl.a. å få med et kommunalt behandlingstilbud til barn- og unge med psykiske lidelser. Begrunnelsen var som følger:

"Rapporter fra grunnskolen, rus- og psykiatritjenesten og spesialisthelsetjenesten viser at stadig flere barn og unge utvikler psykiske lidelser / sosio-emosjonelle vansker. Det kommunale psykiatritilbudet er i hovedsak innrettet mot voksne og har ikke hatt kapasitet og kompetanse til å følge opp barn- og unge. Det foreslås derfor at det kommunale psykiatritilbudet styrkes med en stilling innrettet mot barn og unge til en årlig kostnad på kr. 600 000,-."

Behovet for dette kan Utekontakten bekrefte. Selv om dagens moderne samfunn gir oss uttallige valgmuligheter i forhold til utdanning/yrker, bosted, seksualitet m.m. har det også kommet en negativ bakside som ofte gir seg utslag i psykiske lidelser og sosio-emosjonelle vansker. Mange av ungdommene Utekontakten jobber med sliter som en følge av dette, og det oppleves som uvirkelig dersom kommunen ønsker å bygge ned tilbudet Utekontakten gir til barn og unge når psykiatritjenesten samtidig rapporterer om et økende behov. Hva den samfunnsøkonomiske gevinsten med å spare 240 000,- blir til slutt kan vi bare gjette på, men vi tviler på at det blir positive tall. Det verste er allikevel ikke pengene, men hverdagen til de unge og familier det gjelder.

Utekontakten Mosjøen

Foto: Urvik

Utekontakten i Mosjøen har pr. i dag to stillinger som er besatt av to høyt kvalifiserte personer, en lærer og en sosionom, begge med videreutdanning og i ferd med å avslutte hver sin mastergrad innen pedagogikk med veiledning/rådgiving som spesialområde. Deres kompetanse samt det gode samarbeidet de har utviklet har ført til at ungdommene trives hos Utekontakten. De er trygge, og sier at de opplever at de har to voksne de kan snakke med om det som oppleves som vanskelig i hverdagen når det trenges. Den sentrale men likevel litt bortgjemte beliggenheten til Utekontakten er veldig bra, og atmosfæren inne i lokalene er med på å gjenspeile at hit er det trygt og godt å komme. Mange unge sliter med sosial angst, og da er nettopp slike enkle ting som trygge omgivelser veldig viktig for at de skal tørre å komme.

Vefsn kommune står nå i ferd med å åpne opp for øl i butikk. Dette blir for mange et velkomment tilbud, men for enkelte er det en del skepsis rundt hvordan dette vil slå ut spesielt med tanke på ungdommene. En av Utekontaktenes arbeidsoppgaver er å jobbe rusforebyggende, og de skal holde øye med trender og variasjoner innen rusfeltet blant de unge. Nettopp dette blir et viktig fokusområde i tiden fremover, hvordan innvirker salg av øl i butikk på rusfeltet for de unge i Vefsn Kommune?

Det tar tid å bygge opp en velfungerende enhet, og det kan ikke forventes at dette er noe kommunen kan få tilbake dersom økonomien bedres om noen år og det på nytt skal satses på Utekontaktarbeid. Vi oppfordrer politikerne til å ta vare på det gode tilbudet som Utekontakten tilbyr ungdommer i Mosjøen i dag, slik at vi ikke får enda større utgifter å stå til ansvar for i tiden som kommer. Ungdommene representerer en ressurs, og de fortjener å bli ivaretatt på best mulig måte når hverdagen oppleves som vanskelig!

Carola Karl Urvik,
leder i Vefsn Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**