Interpellasjon om Yxney og forslag om Truberjordet til friområde

I siste bystyremøte hadde Venstres Karin Virik en interpellasjon knyttet til Yxney området. Et område som Venstre i mange år har kjempet for allmenn tilgjenglighet til. Ett av de tre spørsmålene gikk på hvilken måte ordføreren mener at avtalen med Ulrichsen (eier) har ført til en forbedret mulighet for allmennhetens bruk av Yxney som friområde?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Yxney vei

Yxney vei
Foto: Tor Homleid

Hele interpellasjon fra Karin Virik kan du lese nedenfor. Hun avsluttet også sin interpellasjon i bystyret med et konkret forslag til vedtak: Sandefjord kommune regulerer Truberjordet om til friområde.

Interpellasjon fra Karin Virik:

Yxney avtalen har avstedkommet mange konflikter i vårt lokalsamfunn. Det har vært holdt interpellasjoner, det har kommet mange klager — og det har vært mye negativ oppmerksomhet i media. Dette har ført til negativ bruk av ressurser og mye saksbehandling som Sandefjord kommune kunne vært foruten.
De siste eksemplene på konflikt er gjerdesaken og utlegging av bøyer i Engebukta.

Sandefjord Venstre er også opptatt av rådmannens rolle i denne saken. Vi mener det er uheldig at rådmannen som aktivt deltok i forhandlingene om avtalen sommeren 2007, også er den som utreder denne saken for politiske utvalg i kommunen.

Ordføreren svarte følgende på en interpellasjon fra SV 26.05.2011 – "Fordi området er så viktig for allmennheten, vil ordføreren ta initiativ til at det fremmes en sak for Kultur og Fritidsutvalget hvor de aktuelle tiltakene vurderes i forhold til friluftslovens bestemmelser."

Rådmannen uttaler i saksfremstillingen til KF-utvalgets møte den 27.3. følgende: "Dersom kommunen ønsker å legge til rette for allmenn ferdsel også langs Truberjordets vestside, bør dette etter rådmannens syn gjennomføres ved at en slik ferdselskorridor reguleres etter plan- og bygningslovens regler til friområde for å skaffe hjemmel til en eventuell innløsning av arealet."

Karin Virik

Karin Virik
Foto: Steinar Hvitstein

Saken ble behandlet i KF -utvalget den 27.3.2012 — sak 8/12 — hvor Høyre og FrP stemte for rådmannens forslag om at man ikke anså gjerdene ved Truberjordet for å være i strid med friluftslovens § 13.

Dette vedtaket er Sandefjord Venstre sterkt uenig i. Vurderingen i saken går jo nettopp på viktigheten for allmennheten – satt opp imot en liten reduksjon av hestebeitet. Det er også innkommet en klage fra Turistforeningen på vedtaket KF utvalget.

Da Kjell Ulrichsen ervervet eiendommen i 1994 ble det satt følgende konsesjonsvilkår:
"Det settes også som vilkår at allmennheten ikke utestenges fra eiendommen på annen måte enn det friluftsloven anviser."

Sandefjord Venstre er av den klare oppfatning at de høye nettverksgjerdene som nå er satt opp, gjør nettopp det.

For å unngå flere konflikter, mer ressursbruk og stridigheter i denne saken vil Sandefjord Venstre foreslå at kommunen regulerer området som kalles Truberjordet til friområde.

Vi viser også til en mail fra Ulrichsens advokat av 3.11.2011 hvor det hevdes følgende: Sitat : "utlegging av bøyer er i direkte strid med forutsetningene for de avtaler som er gjort med kommunen og staten og hvor Ulrichsen nettopp ble spurt om han hadde noe imot at det ble lagt ut bøyer på det aktuelle stedet. Dette svarte han kontant nei på. Dette ble forstått av de tilstedeværende, og Ulrichsen regnet dette som en del av avtaleverket, selv om dette ikke er tatt inn uttrykkelig i avtalen. Tilstede var angivelig fylkesmannen, rådmannen og ordfører." Sitat slutt

Spørsmål til ordfører:

1. Hva mener ordføreren om utseende og utformingen av de høye nettverksgjerdene ved Truberjordet? Og at allmennheten hindres i å ferdes på gamle stier og ferdselsveier i området?

2. Ulrichsens advokat skriver i mail av 3.11.2011 at utlegging av bøyer er i strid med avtaler gjort med Sandefjord kommune. Finnes det noen avtaler, muntlig eller skriftlig, utover avtalen av 9.8.2007 som ordfører føler seg forpliktet av?

3. På hvilken måte mener ordføreren at avtalen med Ulrichsen har ført til en forbedret mulighet for allmennhetens bruk av Yxney som friområde?

Forslag til vedtak: Sandefjord kommune regulerer Truberjordet om til friområde.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**