Råde kommunestyre vedtok i 2001 å opprette et ungdomsråd. Det har vært varierende aktivitet i ungdomsrådet. Det er derfor gledelig når det meldes at det er sterkt økende politisk engasjement i Råde – unge som vil være aktive og som vil arbeide for saker som angår byens ungdommer.
– Venstre ønsker at de unge skal få større innflytelse på saksområder som berører ungdommen selv, noe som også er vedtatt av kommunestyret gjennom fremdriftsplan for handlingsprogrammet og økonomiplanen i ID115. Vårt hovedpoeng med forslaget er å gi de unge ansvar, tillit og innflytelse. Det er dette som kan skape et varig engasjement og et ønske fra ungdommen om å være med i politikk, forteller Råde Venstre-leder Lilleng.
Tilbakemeldingene fra ungdommene er at dagens ungdomsråd ikke fungerer optimalt og at de har for lite innspillsmuligheter.
Råde Venstre vil derfor be Råde kommunestyre om å gjøre vedtak om å sende følgende forslag ut på høring:
1) Ungdomsrådet legges ned og det opprettes i stedet et Ungdommens Kommunestyre (UK)
2) UK består av minimum et medlem fra hvert av til en hver til representerte partiene på Stortinget og/eller Råde kommunestyres ungdomspartier og en representant fra hver av skolene Spetalen, Karlshus, Ungdomsskolen og Tomb. Partier med null-tre representanter i kommunestyret har en representant mens partier med fire eller flere representanter har to representanter.
3) UK-medlemmene fra de politiske partiene velges innad i partiene og representantene fra skolene gjennom direktevalg på skolene. Alle velges for to år av gangen utnevnelsen skjer i valgårene i oktober måned. UK-medlemmene kan maksimalt fylle 17 år det året de velges. Alle UK-medlemmer må være manntallsført i Råde kommune.
4) Ungdommens kommunestyre skal ta stilling til alle saker som fremmes i Kommunestyret og gi uttalelse de av disse sakene de ønsker å uttale seg om.
5) Ungdommens kommunestyre velger en representant til hvert av hovedutvalgene og til kommunestyret. UK-representantene har forslags- og talerett i utvalgene og talerett i kommunestyret.
6) Ungdommens kommunestyre bevilges et beløp hvert år på kommunebudsjettet som de disponerer fritt. UK skal fremlegge regnskap til kommunestyret hvert år i september måned.
– Dette er punkter vi har fått fra engasjerte ungdommer i bygda. Skal vi ta dem på alvor må vi også invovlere dem i prosessene som foregår i kommunen, avslutter Lilleng.