Tar ventelistetriksing opp med Helseministeren

Venstre har sendt brev til helseministeren og bedt henne pålegge sykehusene varslingsplikt overfor pasienter som venter på behandling hvor fristbruddatoen er oversittet. Partiet mener også at triksing med ventelister må få konsekvenser og spør hva helseministeren har gjort overfor de sykehusene hvor det er blitt avdekket triksing

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Borghild Tenden

Foto: Ingvild Boe Hornburg

– Hvilke konsekvenser har det fått for sykehusene når triksing med ventelister er blitt avslørt, og vil statsråden pålegge sykehusene å informere pasientene den dagen de har nådd fristbruddatoen om hvilke rettigheter og valgmuligheter pasientene, skriver Borghild Tenden i brevet til helseministeren.

Pasienter som klager får behandling foran andre pasienter som er sykere, fordi sykehuset vil spare penger. Det bekrefter en intern revisjonsrapport som NRK har fått tilgang til.

Varslingsplikt
Det har vært flere oppslag i media om ventelistetriksing ved sykehus de siste årene, sist ved Oslo Universitetssykehus, hvor flere spesialister hevder at det er økonomiske grunner til at ventelistene endres. Blant annet har TV2 fått tilgang på e-poster som bekrefter at det tas økonomiske hensyn og at legers faglige skjønn overprøves av sykehusledelsen.

– Det er derfor grunn til å tro at det i visse tilfeller er økonomien som er styrende og ikke pasientrettighetsloven, hvis lovens formål er å bidra til å sikre befolkningen lik tilgang på helsehjelp av god kvalitet ved å gi pasienter like rettigheter overfor helsetjenesten, skriver Tenden i brevet til helseministeren.

Trine Skei Grande

Foto: Caroline Roka

– Et viktig tiltak for å redusere mulighetene triksing av ventelistene kan være å pålegge sykehusene en varslingsplikt overfor pasienter som venter på behandling de etter pasientrettighetsloven har rett til, sier Trine Skei Grande.

– Det er også grunn til å tro at enkelte grupper er mer representert i gruppen som ikke får sine rettigheter ivaretatt. Venstre er bekymret for om de med mest ressurser, kontakter, og kunnskap om sine rettigheter er overrepresentert blant dem som mottar behandling innen fristen, sier Trine Skei Grande.

Svar på brevet fra Venstre til helseministeren er ventet denne uke.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**