Hva mener Sandnes Venstre om parlamentarisme?

Ny modell skal legges fram for kommunestyret i juni. Men er parlamentarisme en god modell for Sandnes? På medlemsmøtet i slutten av mars orienterte Rune Kanne, jurist i Sandnes kommune. Venstre har satt ned et eget parlamentarismeutvalg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

Rune Kanne

Foto: Tove Rasmussen

Vil parlamentarisme gi en god, demokratisk styring av en kommune på vår størrelse? Bystyret skal ta stilling til dette i juni 2012. Hvis vedtatt, kan ny styringsform bli iverksatt allerede fra 31. desember i år.

Det er lite lovverk på området. De tre norske byene som har innført denne styringsformen; Oslo, Bergen og Tromsø har noe ulike løsninger. Men generelt vil parlamentarisme bety at politisk makt fordeles på to nivåer: Bystyre og byråd.

Bystyret velger byråd som overtar rådmannens ansvar for administrasjonen. Bystyret har overordnet ansvar for byrådet og kan kaste dette. Ordfører får en endret rolle. Ordfører er møteleder i bystyret og har representasjonsoppgaver, mens byrådsleder har alle fullmakter.

Byrådet består av (eller har støtte fra) et flertall av partiene i bystyret. Byrådet har ansvar for å utrede, innstille overfor bystyret og ansvar for å iverksette bystyrets vedtak. Byrådsleder overtar ordførerens rolle som politisk leder i kommunen. Det er vanlig at byrådet består av byråder med politisk, faglig og administrativt ansvar for hver sin del av kommunen.

For Sandnes sin del er det foreslått 5 – 7 byråder. Rådmannens rolle forsvinner, muligens også kommunalråder?

Dette får blant annet følgende konsekvenser:
•Klare politiske skillelinjer
•Mer tydelig posisjon og opposisjon (opposisjonen svekkes?)
•Politisk ansvar blir tydeligere (og det kreves mer spesifikk kompetanse?)
•Mindre konsensus
•Raskere beslutningsprosesser
•Flere betalte heltidspolitikere
•Vanskelig tilgang på informasjon for opposisjon/mindre partier

Er dette politisk og økonomisk ønskelig? Hva mener Venstre? Hva må man eventuelt tilføre modellen slik at den skal fungere for Sandnes?

Utvalg fra Sandnes Venstre som skal vurdere parlamentarisme:
Knut Olaf Eldhuset
Torleiv Robberstad
Aleksander Sjursæther
Geir Bergstrøm
Kjell Høie
Tove Frantzen

Tove Rasmussen, 25. april 2012

Bilde av Rune Kanne fra medlemsmøtet 29. mars.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**