– Look to Moltemyr og innfør fleksiferie

– Look to Moltemyr og innfør fleksiferie for å gi gode ferieopplevelser også til de familiene som ikke har råd til dyreste vinterferie- og høstferieukene, foreslår Venstres Cathrine Høyesen Hall.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


I bystyret i dag holdt Cathrine Høyesen Hall dette innlegget:

Cathrine Høyesen Hall

Cathrine Høyesen Hall
Foto: Jan Kløvstad

I forrige oppvekstkomitemøte fremmet Venstre et forslag om at skolekontoret skal utrede muligheten for å innføre fleksibel ferie ved alle offentlige grunnskoler i kommunen.
Skolene har i dag mulighet til å innføre denne ordningen, men det er kun Moltemyr skole som har gjort den gjeldende. Venstre ønsker at alle skoler skal gjøre som Moltemyr. Da mener vi at skolekontoret bør være en pådriver.

For foreldre skaper høst- og vinterferiene ofte logistiske utfordringer når begge er i full jobb utenfor hjemmet. Noe de alle fleste er i dag.
SFO gir de minste barna heldagstilbud mot ekstra betaling. Men for elever fra 5. klasse blir løsningen ofte at de går hjemme alene mens foreldrene er på arbeid.
Venstre mener at muligheten for fleksiferie kan være en god løsning for de fleste.

Barn i mindre ressurssterke familier kan få mulighet til å dra på ferieturer i perioder hvor prisene ikke er oppjustert som de alltid er i de fastlagte feriene. Det gjør mye med selvfølelsen til barna når de kan komme tilbake fra turer å fortelle skolekamerater om alt det de har opplevd.

En del familier legger iblant feriereiser til tider utenom skolens ferie.
I følge rektorer og lærere ved mange skoler er dette en tendens som har økt de senere år, og som anses som problematisk. Ved å innføre muligheten for fleksiferie ved alle skoler i Arendal, tror vi at de fleste vil innordne ferien sin så barna vil delta i undervisningen de obligatoriske 190 dagene som er i løpet av skoleåret.

Moltemyr skole innførte ordningen med fleksiferie i 2004, etter ønske fra foreldre og elever ved skolen. Ordningen har blitt formet og justert noe i løpet av disse årene, og fungerer i dag svært godt. Ordningen er som sagt valgfri, og ca. 25 % av elevene (ca. 100 stykker) benytter seg av ordningen. Elevene tas da ut i ferie når det passer best for den enkelte familie, innenfor gitte rammer.

Venstre tapte saken i denne omgang. Men vi tror at samfunnsendringer og folks ønske om selv å bestemme over egen fritid, vil få ordningen på dagsorden igjen.
Foreløpig kan vi bare oppfordre alle som har innvirkning på kommunens skolerute;
«Look to Moltemyr.»

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**