Venstres hovedinnlegg i budsjettdebatten

Gruppeleder og varaordfører Boye Bjerkholt holdt Venstres hovedinnlegg under budsjettdebatten i kommunestyret på onsdag. Les hele innlegget her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Boye Bjerkholt

Foto: Mats Olsen

Ordfører,

Venstre legger i dag frem et budsjett i samarbeid med Arbeiderpartiet, SV, KrF og Senterpartiet. Det er et budsjett som er preget av at vi beveger oss inn i ukjent terreng. Under én måned til innføringen av Samhandlingsreformen, vet vi fortsatt ikke helt hvordan den vil slå ut for Skedsmo kommunes del. Fra 1. januar må vi begynne å betale for overliggsdøgn på Ahus og 20% av kostnadene ved sykehusinnleggelser, men selv ikke en avtale om hvordan dette skal gjennomføres i praksis vil ikke være på plass før etter at Samhandlingsreformen har trådt i kraft.

Ordfører,

Venstre deler intensjonene bak Samhandlingsreformen. Det er viktig å styrke det forebyggende arbeidet, og det er viktig å flytte helsetjenester så nærme folk som mulig. Til dels inneholder den også noen fornuftige økonomiske incitamenter til å nå disse målene. Men reformen forutsetter at det nødvendige kommunale tilbudet er på plass. Når ansvar flyttes fra stat til kommune, tar det tid og penger å bygge opp det kommunale tilbudet, og jeg konstaterer dessverre at staten har ikke fulgt opp med de midlene som trengs.

Ordfører,

Konsekvensen av dette er at vi har et budsjett som inneholder store usikkerhetsmomenter og som gjør at det er lite handlingsrom. Innenfor dette handlingsrommet har vi prioritert tiltak som gjør at kommunens evne til å gjennomføre Samhandlingsreformen styrkes. Innføring av akutteam i hjemmetjenesten vil styrke den hjemmebaserte omsorgen og kunne forebygge både overliggsdøgn og sykehusinnleggelser, som begge er potensielle kostnadsbomber for kommunen. Opprettelse av 6 nye plasser på LIBOS styrker også vår evne til å raskere ta imot pasienter fra Ahus. Og på lengre sikt setter vi nå i gang et prosjekteringsarbeid for å få på plass Nye LIBOS i løpet av denne perioden. Dette er de viktige og store grepene vi gjør i dette budsjettet.

Ordfører,

Selv i et stramt budsjett er det mulig å få på plass relativ små tiltak som betyr mye. Den frivillige innsatsen som legges ned av lag og foreninger i denne kommunen, er helt uvurderlig for livskvaliteten til veldig mange mennesker. Samtidig er det få investeringer som gir så mye igjen for hver krone som når pengene går til å generere og støtte opp om frivillig innsats. Derfor er Venstre glad for at vi klarer å sikre et halvt årsverk til driften av Home-Start, og for at det foreslåtte kuttet i administrasjonsstøtte reverseres.

Ordfører,

Jeg vil også trekke frem oppfølgingen av den meget ambisiøse klima-og energiplanen som ble vedtatt tidligere i år. Vi skal senere i dag behandle den som en egen sak, men et av tiltakene som ble vedtatt i mars var å fase ut oljefyring i kommunale bygg i løpet av 2014. For Venstre er dette et av de mest sentrale tiltakene i planen, ikke minst fordi en kommune som har ambisjoner om å være en klimaforegangskommune må som et minimum få på plass miljøvennlige løsninger i eget reir. Derfor er vi veldig glad for at vi i handlingsprogrammet klarer å få på plass dette viktige tiltaket.

Ordfører,

En annen ting som har vært viktig for Venstre å få på plass i dette budsjettet, av flere grunner, men ikke minst fra et dyreetisk perspektiv, har vært oppgradering av stallen på Sørum fritidsgård. For temmelig nøyaktig ett år siden ble en hest kvalt fordi den tullet seg inn i spiltauet som den var tjoret fast i. Spiltau er i mange andre land forbudt, men er fortsatt tillatt i Norge og selv om det brukes i mindre og mindre grad i dette landet, er det fortsatt i bruk på Sørum. Det blir det nå heldigvis en slutt på.

Ordfører,

Skedsmo kommune er en av de kommunene i landet som har raskest befolkningsvekst. Det er flott at det er populært å flytte til vår kommune. Samtidig stiller veksten oss overfor noen utfordringer, ikke bare når det gjelder dimensjonering av tjenestetilbudet. I byområdene er særlig en av utfordringene å sikre gode, tilgjengelige byrom med høy kvalitet. I handlingsprogrammet har vi funnet rom for å etablere ny park i Kirkegata 10 og 12, som er noe av det første man møter når man kommer ut av Lillestrøm stasjon. Vårt håp er at dette vil ikke bare gi innbyggere og besøkende et flott nytt grøntområde midt i byen, men også være med på å løfte førsteinntrykket til besøkende som kommer til Lillestrøm og være med på å styrke byens omdømme.

Av samme grunn har vi også funnet midler til ulike byforskjønningstiltak som vil gjøre byen triveligere og mer attraktiv både for innbyggere og besøkende.

Ordfører,

Selv i et trangt budsjett der utfordringene står i kø, er det viktig også å finne rom for å satse på å styrke fremtidig verdiskapning. Næringslivet, gårdeierne, kulturlivet, kunnskapsmiljøet og kommunen gikk tidligere i år sammen om å danne en egen byorganisasjon for Lillestrømregionen. Inspirasjonen er hentet fra Drammen og hensikten er å gjøre Lillestrøm blant annet til et mer attraktivt sted for næringsetableringer, tilflyttere og besøkende. Dette er et spennende prosjekt som fortsatt er helt i startfasen, men det er ingen tvil om at sterkt kommunalt engasjement er en viktig suksessfaktor. Derfor går vi inn og sikrer et vesentlig kommunalt bidrag til Lillestrøm 2020. Vi styrker også Kunnskapsbyen Lillestrøms økonomiske fundament, og bidrar på den måten til et viktig løft for by-og næringsutviklingen.

Ordfører,

Budsjettet som Venstre sammen med Arbeiderpartiet, SV, KrF og Senterpartiet legger frem i dag, er et stramt budsjett i det vi går inn i en periode som er preget av stor usikkerhet. Vi har gjort en del viktige grep i dette budsjettet, men usikkerheten har etterlatt et snevert handlingsrom og blant de grepene vi har gjort er det derfor særlig tiltak knyttet til å gjøre oss bedre i stand til å håndtere Samhandlingsreformen som har fått prioritet. Men vi har også funnet rom for mindre tiltak som kan ha stor betydning. Min vurdering er at dette er et stramt, men godt budsjett. Jeg ser frem til en god debatt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**