Vernepris til Skogsbakken 28

Fortidsminneforeningen og Stavanger kommunes vernepris for 2011 ble i dag delt ut til Skogsbakken 28 på Jåttå. Eieren av gårdstunet, Petra Skarstein Valheim mottok prisen av leder i Kommunalstyret for byutvikling og leder av juryen Helge Solum Larsen. -Pristildelingen i år forteller alt om at kulturminnevern egentlig handler om mennesker. Mennesker som er glad i stedet sitt, – hjemmet sitt, sa Solum Larsen under tildelingen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Skogsbakken 28 verneprisen 2011 Stavanger

Foto: Stavanger Venstre

Prisen går til eiere av verneverdige bygninger eller bygningsmiljøer i Stavanger som enten er jevnt vedlikeholdt og godt bevart i sin originale tilstand eller forbilledlig rehabilitert og tilbakeført. I dette tilfellet dreier det seg om jevnt vedlikehold gjennom mange år, slik at ikke bare en enkelt bygning, men et helt gårdstun med tilhørende hage, steingjerder og allé, har bestått som en intakt helhet.
Vedtektene for verneprisen ble endret i år slik at det ble mulig å finne mottakere også utenfor de sentrale trehusbydelene i Stavanger.
-Dette er altså første gang Kommunalstyret for byutvikling er på en så lang busstur for å overrekke denne prisen. Men det var absolutt reisen verdt, sa Solum Larsen.

-Da Fortidminneforeningen forslo deg og dette anlegget som årets prismottaker, var det også liten tvil i komiteen, for her har du gjennom en mannsalder kontinuerlig arbeidet med en stor bevaringsoppgave på en forbilledlig måte, sa han. -Kanskje er det ikke så mange i Stavanger som kjenner til gården, men den er egentlig intet mindre enn en attraksjon, og de som har sett den må være enige i at det finnes få så idylliske steder igjen i Stavanger. Den enestående idyllen kommer nettopp av at her er alle delene tilpasset hverandre og har blitt tatt godt vare på. Det gamle gårdshuset står fremdeles og er ikke erstattet av et nytt ferdighus. Det står ingen store siloer i tunet. De må uthusene med sine vinkler og kroker har ikke blitt skiftet ut med en stor driftsbygning kledd i bølgeblikk. Og hagen, fukthagen, steingjerdene og alleen rammer inn tunet og gir det en helt egen atmosfære.

-Pristildelingen i år forteller alt om at kulturminnevern egentlig handler om mennesker. Mennesker som er glad i stedet sitt, – hjemmet sitt. Dette anlegget hadde ikke overlevd slik vi ser det i dag uten disse verdiene og engasjementet.

Helge Solum Larsen på Unge Venstres sommerleir 2011

Foto: Eva Kvelland

-En slik omsorgsfull bevaring av et helt gårdsanlegg vitner om at du gjerne vil videreføre den samme gleden til neste generasjon. Jeg har skjønt at det var din svigerfar som bygde dette tunet for 110 år siden, i 1901, og at du selv har bodd her siden 1950. Også dine barn har litt av æren for at dette gårdsanlegget er så godt bevart. Men du, som er dagens eier og har bodd her i godt og vel seksti år — er et bindeledd mellom de tre generasjonene og representerer kontinuiteten i arbeidet med å ta vare på dette vakre gårdsanlegget. Det har du ikke bare gjort til glede for din egen familie, men også for hele Stavanger kommune, alle vi som bor her — for steder som dette gjør byen rikere, sa Solum Larsen.

Les om saken i Aftenbladet her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**