Rogaland fylkeskommune har i en årrekke praktisert et prinsipp om krav til gjennomgående representasjon. Det innebærer at bare de som er faste medlemmer eller varamedlemmer til fylkestinget kunne velges til å sitte i underliggende fylkeskommunale utvalg.
Venstre er prinsipielt mot gjennomgående representasjon, da det er positivt å spre makt på flere heller enn å samle makten på få. Det viktig for demokratiet at så mange som mulig får delta aktivt i fylkespolitikken, og det kan også bidra til økt rekruttering. Et krav om gjennomgående representasjon kan også skape praktiske problemer for partier som ikke har så mange fylkestingsmedlemmer og varamedlemmer å velge blant til utvalgene.
Venstre fremmet under fylkestingsmøtet 7. desember et forslag om nye varamedlemmer til utvalg, som verken er faste medlemmer eller varamedlemmer til fylkestinget. Venstres forslag ble møtt med at det var i strid med fylkeskommunens langvarige praksis. Venstres gruppeleder Helge Solum Larsen viste da til at denne praksisen ikke står seg i forhold til kommuneloven.
Kommunaldepartementet har gjort det klart at selv om et politisk flertall vedtar at gjennomgående representasjon skal praktiseres, står mindretallet fritt til selv å velge de kandidatene de selv vil til utvalgene. Dermed blir et flertallsvedtak om gjennomgående representasjon bare et “bør-vedtak”.
Et enstemmig fylkesting godtok til slutt Venstres forslag til nye varamedlemmer selv om det innebar et brudd på prinsippet om gjennomgående representasjon. Det er dermed ikke lenger tvil om at hvert enkelt parti i fylkestinget heretter selv avgjør om de ønsker at deres utvalgsmedlemmer skal velges ut fra et prinsipp om gjennomgående representasjon eller ikke.