posisjonens Budsjett og Økonomiplan 2012-2015 for Bodø Kommune

Venstre er godt fornøyd med det budsjett posisjonen har klart å kommet til enighet om. Særlig positivt er satsningen på skolen. Både gjennom verbaler, men selvfølgelig mest gjennom at vi gir 7 millioner mer til drift av våre skoler og 5 millioner mer til vedlikehold av skolebyggene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Les posisjonens budsjett her.

julemotiv 3 - pynting av juletre

Foto: microsoft

27.10 tiltrådte den nye politiske ledelsen i Bodø Kommune. Partiene FrP, Venstre, Senterpartiet, Høyre og KrF valgte å innlede et samarbeid for perioden 2011-2015. Gjennom Nyholmenerklæringen la vi linjene for Bodøs politiske kurs de kommende årene. Når vi nå legger frem vårt første budsjett og økonomiplan har vi styrt i overkant av en måned. En tid fylt med hektiske dager og mange krevende utfordringer.

Nyholmenerklæringen

I Nyholmenerklæringen slår vi fast følgende:
“Bodø Kommunes økonomiske situasjon — utfordringer og muligheter
– Bodø har et enormt vekstpotensial og det gir store muligheter. Partiene vil ha sterkt fokus på å tilrettelegge for at Bodø skal vokse seg inn i fremtiden og slik sikre en trygg kommuneøkonomi som kan ivareta velferden for alle.
– Kommunens økonomiske situasjon er utfordrende. Mye er godt i dag og at dette må bevares, men det krever politisk handlekraft, styringsdyktighet, evne til å prioritere og ta tøffe valg.
– Den økonomiske situasjonen gir lite handlingsrom i førstkommende budsjettbehandling. Det vil derfor ved første rullering bli vanskelig å innfri flere av de løfter/saker som krever betydelige ressurser. Disse vil bli prioritert inn i økonomiplanene senere i perioden, når de nødvendige grep er tatt og vi har skapt økonomisk handlingsrom.”

Det er en overordnet målsetting å ha fokus på næringsutvikling og verdiskaping slik at vi gjennom vekst kan skape mer økonomisk handlefrihet gjennom perioden. På sikt vil dette, i kombinasjon med andre grep, muliggjøre at en kan prioritere alle de gode sakene partene har kommet til overensstemmelse om.

Sparebørse med plaster

Budsjettet for 2012 er et stramt budsjett i tråd med beskrivelsen fra erklæringen. Det bærer preg av en kommuneøkonomi med lite handlingsrom og stadig større utfordringer på tjenesteproduksjonssiden. Både administrativ og politisk ledelse er enig om behovene for fornying og forbedring av den kommunale driften. Her er flere prosesser allerede igangsatt og flere planer er under utarbeidelse.

Årets budsjett har vært en krevende øvelse. Driften skal tas ned med 150 millioner, samtidig som flere får behov for kommunens tjenester. Det gir betydelig utfordringer, men gjennom våre gode ledere og mange dyktige ansatte er det den politiske ledelsen helt klare på at dette er noe vi skal håndtere, men det er viktig å understreke at det vil bli krevende. Alle må bidra. Årets budsjett er et uttrykk for nettopp det.

Psykisk helse

For selv om det er behov for en del "smertefulle" grep, er det likevel grunn til optimisme. Den politiske ledelsen har funnet rom for å opprettholde og styrke tjenesten for mange, og særlig for de som trenger det mest. Den politiske ledelsen har jobbet aktivt ut mot så mange som mulig av de som berøres av budsjettet og forsøkt å finne gode løsninger.

Selv om "armoden" må fordeles jevnt og på alle, er det noen som må skånes mer enn andre. Vi er derfor spesielt glade for at vi har lyktes med å finne midler til å videreføre "Villa Vekst og "Bodø Dagsenter" og innføre ledsagerordning for funksjonshemmede.

Skole

I en krevende tid er det altså all grunn til å være optimister. Vi løfter blikket og ser fremover. Med klare ambisjoner om å løse fremtidens utfordringer legger vi frem vårt første budsjett etter bare en måned i posisjon. Vi mener vi har fått til mye på kort tid og ser frem til å ta fatt på vårt første sammenhengende år i posisjon for kommunens befolkning.

Bodø den 8.12.2011
Les posisjonens budsjett her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**